Lergryta mjölk recept

Köttfärslimpa i lergryta

Köttfärslimpa i lergryta

Blanda mjölk och ströbröd i en stor bunke - låt det svälla. Forma smeten till en limpa och lägg i en lergryta (går jättebra att göra även om du ej har en lergryta - lägg då i en ugnsfast form)
Hel kyckling med äpple i lergryta

Hel kyckling med äpple i lergryta

Av skyn som bli brukar vi göra sås, sila ner den i en gryta och låt den koka ner på spisen en stund - ju längre tid desto mer smak på såsen - och späd sedan på med grädde, mjölk eller crème fraiche och red av så du får den som du vill ha din sås
Hasses Lövbiffcurry i lergryta

Hasses Lövbiffcurry i lergryta

Häll i grädde mjölk vatten sambal soja och buljongtärningen och häll över i grytan. Jag gillar verkligen min lergryta så smidigt och gott
Plommonspäckad lammstek i lergryta

Plommonspäckad lammstek i lergryta

Lägg lergrytan i blöt i 20 minuter. När den är färdig så tar du 3-4 dl av skyn från grytan och 1 dl grädde eller mjölk till en sås som du smakar av med salt och peppar. 1 dl grädde eller mjölk

Plommonspäckad lammstek i lergryta

Lägg lergrytan i blöt i 20 minuter. När den är färdig så tar du 3-4 dl av skyn från grytan och 1 dl grädde eller mjölk till en sås som du smakar av med salt och peppar. 1 dl grädde eller mjölk
Fläskkarré i lergryta

Fläskkarré i lergryta

Förbered sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i lergrytan. Ställ in lergrytan i mitten på en kall ugn
Kycklinglasagne

Kycklinglasagne

Vi har den traditionella lasagnen, den vegetariska lasagnen och lasagne man gör i lergryta, och icke att förglömma så har vi förstås Jamie Olivers lasagne som stadigt håller sej bland de mest sökta recepten här i Mårtenssons kök
Pulled chicken in little India & Naanbröd

Pulled chicken in little India & Naanbröd

Lägg kycklingen i en ugnsfast form eller lergryta. Värm mjölk till ljummen. Vispa upp ägget och blanda med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken
Lerugnsbröd

Lerugnsbröd

Jag har lyckan att äga en lergryta för bröd, men det går också att använda den vanliga lergrytan (2 liters). Viktigt när man bakar i lergryta är att grytan måste ligga minst 30 minuter i kallt vatten innan man lägger i brödet. 5 dl vatten eller mjölk, fingervarmt. Torka av lergrytan som har legat i kallt vatten minst 30 minuter och penlsa insidan med olivolja. 5 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
Boeuf Bourguignon (köttgryta)

Boeuf Bourguignon (köttgryta)

Slå rödvinslöken över köttet i en lergryta. Montera med varm gräddmjölk till rätt konsistens. med lite mjölk för rätt slät och lagom lös konsistens (tänk på att det stabbar sig efter hand)
Boeuf bourguignon – underbara franska smaker i lergryta

Boeuf bourguignon – underbara franska smaker i lergryta

Lägg över kött, lök och morötter i den avtorkade lergrytan. tre timmar i lergryta på 175 grader. Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 10 minuter. Sätt på locket och ställ in lergrytan i kall ugn, sätt värmen på 175 grader och låt grytan stå i ca 3 timmar. 2 dl mjölk. Lägg skockor, lök, vitlök, grädde, mjölk och lite citronsaft i en kastrull och låt koka på svag värme tills skockorna är mjuka (ca 25 min)
Kyckling (i lergryta) & brun gräddsås

Kyckling (i lergryta) & brun gräddsås

Tjockgrädden och mjölken är utbytt till crème fraiche och coloranten ersatt med äkta kinesisk soya.  Jag använder ofta en lergryta som jag ställer in i ugnen, det får samma effekt