Blanda mjölk och ströbröd i en stor bunke - låt det svälla. Forma smeten till en limpa och lägg i en lergryta (går jättebra att göra även om du ej har en lergryta - lägg då i en ugnsfast form)
Av skyn som bli brukar vi göra sås, sila ner den i en gryta och låt den koka ner på spisen en stund - ju längre tid desto mer smak på såsen - och späd sedan på med grädde, mjölk eller crème fraiche och red av så du får den som du vill ha din sås
Lägg lergrytan i blöt i 20 minuter. När den är färdig så tar du 3-4 dl av skyn från grytan och 1 dl grädde eller mjölk till en sås som du smakar av med salt och peppar. 1 dl grädde eller mjölk
Lägg lergrytan i blöt i 20 minuter. När den är färdig så tar du 3-4 dl av skyn från grytan och 1 dl grädde eller mjölk till en sås som du smakar av med salt och peppar. 1 dl grädde eller mjölk
Vi har den traditionella lasagnen, den vegetariska lasagnen och lasagne man gör i lergryta, och icke att förglömma så har vi förstås Jamie Olivers lasagne som stadigt håller sej bland de mest sökta recepten här i Mårtenssons kök
Lägg kycklingen i en ugnsfast form eller lergryta. Värm mjölk till ljummen. Vispa upp ägget och blanda med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken
Jag har lyckan att äga en lergryta för bröd, men det går också att använda den vanliga lergrytan (2 liters). Viktigt när man bakar i lergryta är att grytan måste ligga minst 30 minuter i kallt vatten innan man lägger i brödet. 5 dl vatten eller mjölk, fingervarmt. Torka av lergrytan som har legat i kallt vatten minst 30 minuter och penlsa insidan med olivolja. 5 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
Slå rödvinslöken över köttet i en lergryta. Montera med varm gräddmjölk till rätt konsistens. med lite mjölk för rätt slät och lagom lös konsistens (tänk på att det stabbar sig efter hand)
Lägg över kött, lök och morötter i den avtorkade lergrytan. tre timmar i lergryta på 175 grader. Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 10 minuter. Sätt på locket och ställ in lergrytan i kall ugn, sätt värmen på 175 grader och låt grytan stå i ca 3 timmar. 2 dl mjölk. Lägg skockor, lök, vitlök, grädde, mjölk och lite citronsaft i en kastrull och låt koka på svag värme tills skockorna är mjuka (ca 25 min)
Tjockgrädden och mjölken är utbytt till crème fraiche och coloranten ersatt med äkta kinesisk soya. Jag använder ofta en lergryta som jag ställer in i ugnen, det får samma effekt