Lax med soyaemulsionrå lax, fryst 24 h eller salmalax (som jag använde)ärtskottSoyaemulsion 1 äggula1,5 msk japansk soyasås2 dl matoljaVispa ihop äggulan och soyasåsen. Laxtartar med fänkålrå lax, fryst 24 h eller salmalax (som jag använde)fänkållimesoyapepparärtskottstenbitsrom eller forellromHyvla fänkålen tunnt på en mandolin och skär det grovt. Lättrimmad lax med äpple och pepparrotrå lax, fryst 24 h eller salmalax (som jag använde)grönt äppledillmajonnäs (egenslagen)pepparrotsaltpepparSkär laxen i kuber
Jag har aldrig gjort laxtartar förut, och jag tyckte faktiskt det var gott. lax som varit fryst i minst 3 dygnsaltsockerpepparfransk senapdillgräslökavocadocitronräkor och krasse till garneringSkär laxen i finfina bitar
Och här är recept nr 2 från nyår vilket är en enkel men ack så god laxtartar. Tartaren gör du på lax som varit fryst i minst 2 dygn eftersom du äter den rå. 1kg Laxfile, renskuren och fryst i minst 2 dygn1msk Salt1msk Socker1dl Kungslaxrom. 1kg Laxfile, renskuren och fryst i minst 2 dygn
Jag brukar be fiskhandlaren att skära bort skinnet åt mig och gärna skiva i skivor på en knapp cm för att underlätta för mig när jag ska sedan ska göra laxtartaren
Rör ner de frysta hallonen och mixa samman smeten. MenyCreme NinonLaxtartar med vaniljsmakBlinier med tillbehörChévresnittarSnittar med hamburgerkött på en bädd av pepparrotscrémeAvocadomousse med räkorGratinerad hummerFlundra med ärtvisp och skummig champagnesåsOstbrickaÄpplegranitéAnanas i geléJordgubbsparfaitHallontryffelDryckChampagne Thiénot Brut, halvflaska, 149 kr på Viking LineChampagne Drappier Carte d`Or, halvflaska, 130 kr på Viking LineChampagne Pol Roger Brut Réserve, halvflaska, 199 kr på SystembolagetCrème NinonHäll 500 g gröna ärtor i en kastrull innehållande 8 dl vatten, 2 hönsbuljongtärningar och 0,5 dl torr sherry. Laxtartar med vaniljsmakFinhacka 400 g laxfilé och 150 g kallrökt lax. Hallontryffel150 g frysta hallon1 dl grädde1 msk honung300 g mörk choklad i bitar (köp en bättre kvalitet än blockchoklad)Koka upp grädde och honung och lägg i chokladbitarna
Asiatisk laxtartar. Strö ev över fryst persilja och servera med en hemgjord majonäs smaksatt med det du är dugen på just idag, tex chili,lime, senap eller vitlök
Ikväll får vi besök så den kommer nog bli efterrätt till tapasbrickan som vi har förberett med tre sorters ostar, två sorters kex, två sorters korvar, färskostfyllda peppersweets, fetaostfyllda oliver, oliver, tapenad, kvittenmarmelad, marinerad tofu, gratinerade musslor och laxtartar