Jag äter gärna både laxoch annan fisk varje dag om det bjuds. Arbetarna vid laxodlingarna i Älvkarleby lär förr i tiden haft en passus i sina anställningsvillkor att de inte skulle behöva äta lax alla dagar i veckan
Skär laxen i kuber och skala räkorna. Den här soppan blev faktiskt otroligt god, och vi festade på den i helgen när dotter Erika var hemma och lyste upp vår tillvaro
Börja med att hacka fänkål, purjo och vitlök och fräs i lite olivolja, skär laxen i kuber och stek med resten, häll i grädden och kokosmjölken samt saffran och sambal, låt puttra ihop och krydda med dill, basilika och om ni har hummerfond
Lägg i lax, blomkål och purjolök, låt koka en kort stund. Skär laxen i mindre bitar. ev salt och peppar. Skala och skölj potatisarna och moroten, tärna de smått
Skär laxen i mindre bitar. Om du tycker att det är bökigt med oskalade räkor, och att koka egen räkbuljong kan du förenkla och ta färdigskalade räkor och i stället ta vatten och räkfond
Tillsätt resten av ingredienserna (Ej laxoch räkor). Grovriv morötterna, hacka lök och purjo. Fräs morötter, lök och purjo mjuka i smör samt pressa i vitlöken
Koka upp vatten och lös buljongtärningarna. Riv morötterna grovt och strimla purjolöken. Häll till sist i räkor i valfri mängd (jag brukar ta en burk räkor i lag) och låt dem bli varma