Men nu till receptet – idag gjorde vi en ganska enkel variant med rätt så billig ”topping”, men man kan ju göra den betydligt lyxigare (och dyrare) med tex parmaskinka, rökt lax och handskalade räkor på – välj själv
Idag blev det panerad lax med hemlagad romsås. Jag brukar aldrig panera laxbitar. Men jag hade kommit över några prisvärda laxfileer som låg i frysen och väntade på att bli tillagade
Rör i hop crème fraiche med majonäs och kryddor. 4 bitar portionslax a 125 gram. 1 1/2 dl crème fraiche 15%. 4 bitar portionslax a 125 gram 1 liter vatten
Serverade det hela med en citrondippsås gjord på en del majonäs, en del turkisk yoghurt, en del cremefraiche, rivet citronskal, lite pressad citron, en msk honung, hackad gräslök, salt och peppar
Den här saltbakade laxen är underbart god. Vi brukar oftast äta saltbakad lax med kall romsås (se här), vilket är en av våra absoluta favoritfiskrätter, men denna variant med hjortronsås är inte så dum den heller
Blanda filen med majonäs, dill, rom och rödlök. Vi äter mest lax och vit fisk, som t. Blanda crème fraîche eller gräddfil med majonäs, dill, rom och rödlök
Grillad lax med tomataioli och wokade grönsaker. Eftersom jag bor i lägenhet och inte har någon grill använder jag en räfflad s k grillpanna för att grilla/steka laxbitarna som jag saltade lätt en stund innan tillagningen
Vi åt lax med Teriyakisauce. Lägg laxfiléerna i formen och pensla dem med Teriyakisauce. Lax med Teriyakisauce och baconröra- 4 st laxfiléer- ca 1 msk flytande smör- Teriyakisauce efter smak - 2 paket bacon- 2 burkar créme fraiche (34% fetthalt)- 2 msk majonäs (EJ lättmajonäs)- ca 10 cm purjolökSätt ugnen (ej varmluft) på 200 grader. Finhacka purjo (ca 10 cm med en diameter på 3 cm)Rör ner purjon tillsammans med två små burkar créme fraiche och två msk fet majonäs och Teriykisauce efter smak. 4 st laxfiléer. 2 burkar créme fraiche. 2 msk majonäs