1,5 kg lammkött för gryta med eller utan ben, hel fin lammnacke (som jag tycker är det godaste på lammet för gryta) benfria grytbitar eller skivad lammbog. 1 apelsin
7-800 g lammgrytbitar med ben / lammbog i skivor1 gul lök i bitar3 vitlöksklyftor, kluvna på längdenBryn i omgångar i rapsolja, gärna även någon msk av sardellolja (jag har sparat oljan i en liten burk, när sardellerna är slut) och oljan från burken med soltorkade tomater. 2 vitlöksklyftor, finrivnaskal och saft av en apelsin2-3 lagerblad1 burk stora vita bönor, sköljda och avrunnaKoka ytterligare 15 minuter
Värm resten av oljan i grytan och lägg i lök, potatis, vitlök, apelsinskal och lagerblad. ca 1 kg lammbog. 1/2 dl saft från apelsin. tunna skalremsor från 1/2 apelsin