Lamm sumak recept

Rykande het osmansk gryta....

Rykande het osmansk gryta....

Kvällens lördagsmys med goda vänner blir en turkisk köttgryta CuvecOsmanisk gryta500 g nötkött (eller lamm)2 gula lökar1st aubergine4 st tomater1 grön paprika2 pressade vitlöksklyftor2 msk tomatpure150 gr fetaost2 st köttbuljongtärningar + 3 dl vatten1 msk sumak eller citron och svartpeppar1 tsk sambal oelekSkär köttet i tärningar och grönsakerna i mindre bitar. 1 msk sumak
Gormeh sabzi

Gormeh sabzi

Grytan är syrlig och örtig och lammet är jättemört och allt är så himla gott. Typ ett kilo sumak. Den hela lammläggen är också mycket bra (fast dillriset med bondbönor som man får till är lite torrt och tråkigt)
Grilltider

Grilltider

Lamm. Jag byter ut aromaten mot salt och lägger till 1 msk sumak (syrlig krydda från Turkiet, kan användas istället för citron) istället för senapsfrö. 1 msk sumak (syrlig krydda från Turkiet, kan användas istället för citron) istället för senapsfrö

Kebabspett med fatoush och tzatsiki

Strö gärna sumak på vid servering (en syrlig kryddblandning från mellanöstern). Ca 750 g köttfärs (välj färs efter smak, lamm eller nöt funkar utmärkt). Ca 750 g köttfärs (välj färs efter smak, lamm eller nöt funkar utmärkt)

Färg- och smakstarka recept

Ta bort tjocka fettpartier från lammsteken. Skär lammkött och kyckling till grytbitar. Bryn kött, såväl lamm som kyckling och lök i olja i en rymlig kastrull eller gryta
Örtglaserad lammstek som smälter i munnen

Örtglaserad lammstek som smälter i munnen

Strö på sumak. Lammstek. sumak (valfritt). lammstek på ben, 2,5-3,5 kg. Sätt ugnen på 150 C. Snitta steken ett par gånger, gnid in kryddorna och bryn den runt om i smör
Turkisk gryta på mitt vis

Turkisk gryta på mitt vis

Självklart går det bra att byta ut köttet mot vad man önskar, nöt, lamm eller varför inte älg nu i jakttider
Kebab   LCHF

Kebab LCHF

Kebab smakar annorlunda om den lagas på lamm-, nöt- eller blandfärs. Servera gärna även med gul lök skuren i halvringar kryddade med sumak som är röda samt små bär med en syrlig och fruktig smak
Osmansk gryta & chilenskt vin

Osmansk gryta & chilenskt vin

900 g högrev (enligt mitt minne stod det att man också kunde göra grytan på lamm eller kyckling). 1 msk sumak. 900 g högrev (enligt mitt minne stod det att man också kunde göra grytan på lamm eller kyckling). 1 msk sumak

Shish kebab med sumak och yoghurt

Lägg lammbitarna i en skål och strö över krossade kryddor, cayennepeppar och riven ingefära. Lägg över kebaberna på ett fat, strö över lite sumak, täck lätt med folie och låt stå några minuter medan du förbereder tillbehören

Osmanisk gryta

400 g benfritt nötkött (eller lamm och kyckling). 1 msk Sumak (Turkisk-krydda) eller citronsaft och peppar

Lammspett och fyrtal i sås

Jag kryddar färsen till mina lammspett med chiliflarn, sumak, lime, olivolja och salt och peppar. Lammspett

Kabab-e Barg (kebab)

Skär lamm i 1 cm tjocka och 4-5 cm långa bitar. 1 kg lammfilé. 1/2 tsk Sumak. Förbered Marinaden. Blanda olivolja, lök, gurkmeja, saffran, salt och svartpeppar