Kvällens lördagsmys med goda vänner blir en turkisk köttgryta CuvecOsmanisk gryta500 g nötkött (eller lamm)2 gula lökar1st aubergine4 st tomater1 grön paprika2 pressade vitlöksklyftor2 msk tomatpure150 gr fetaost2 st köttbuljongtärningar + 3 dl vatten1 msk sumak eller citron och svartpeppar1 tsk sambal oelekSkär köttet i tärningar och grönsakerna i mindre bitar. 1 msk sumak
Grytan är syrlig och örtig och lammet är jättemört och allt är så himla gott. Typ ett kilo sumak. Den hela lammläggen är också mycket bra (fast dillriset med bondbönor som man får till är lite torrt och tråkigt)
Lamm. Jag byter ut aromaten mot salt och lägger till 1 msk sumak (syrlig krydda från Turkiet, kan användas istället för citron) istället för senapsfrö. 1 msk sumak (syrlig krydda från Turkiet, kan användas istället för citron) istället för senapsfrö
Strö gärna sumak på vid servering (en syrlig kryddblandning från mellanöstern). Ca 750 g köttfärs (välj färs efter smak, lamm eller nöt funkar utmärkt). Ca 750 g köttfärs (välj färs efter smak, lamm eller nöt funkar utmärkt)
Ta bort tjocka fettpartier från lammsteken. Skär lammkött och kyckling till grytbitar. Bryn kött, såväl lamm som kyckling och lök i olja i en rymlig kastrull eller gryta
Strö på sumak. Lammstek. sumak (valfritt). lammstek på ben, 2,5-3,5 kg. Sätt ugnen på 150 C. Snitta steken ett par gånger, gnid in kryddorna och bryn den runt om i smör
Kebab smakar annorlunda om den lagas på lamm-, nöt- eller blandfärs. Servera gärna även med gul lök skuren i halvringar kryddade med sumak som är röda samt små bär med en syrlig och fruktig smak
900 g högrev (enligt mitt minne stod det att man också kunde göra grytan på lamm eller kyckling). 1 msk sumak. 900 g högrev (enligt mitt minne stod det att man också kunde göra grytan på lamm eller kyckling). 1 msk sumak
Jag gjorde en lammstek med ben i ugnen som huvudrätt. denna kryddade jag som sig bör med sumak, en libanesisk krydda som jag får av min underbara granne, Fadia, med rötter i Libanon
Lägg lammbitarna i en skål och strö över krossade kryddor, cayennepeppar och riven ingefära. Lägg över kebaberna på ett fat, strö över lite sumak, täck lätt med folie och låt stå några minuter medan du förbereder tillbehören
Jag var idélös och snarare tacksam än glad när jag såg att det fanns lammfärs i butiken. Lammbiffar. Lamm som jag älskar, rostad potatis och rödvinssky på det överblivna efter att jag bräserat lammbiffarna
Skär lamm i 1 cm tjocka och 4-5 cm långa bitar. 1 kg lammfilé. 1/2 tsk Sumak. Förbered Marinaden. Blanda olivolja, lök, gurkmeja, saffran, salt och svartpeppar