Börja med marinaden till lammet. Hade tur och hittade svenska lammracks på ICA. Jag har en praktisk silikonflaska från Clas Ohlson som är bra att spritsa med
När vi kom fram till Lycksele i torsdags hade Robert förberett en fantastiskt god lammgryta som vi åt på lantbröd tillsammans med sallad, rödlök, tomat, srirachamajonnäs och röd spetskål
Jag började med att slå in några vitlöksklyftor i folie och lät dem bakas tillsammans medlammet. Som ett av tillbehören gjorde jag en puré på morot, ugnsbakad vitlök och kummin, just kummin blir jättegott tillsammans med morot
Lammet var som sagt utsökt, och var det första fatet som barskrapades. Blanda spiskummin med chiliflingor, soja, vitlök, salt och peppar i en påse och släng i det tärnade köttet och blanda väl
Koka ärtorna i en halvtimme medan du förbereder det andra. Pressa ner 3 av vitlöksklyftorna, salta och peppra och tillsätt myntan. Tillsätt de sista 2 vitlöksklyftorna, pressade. 1 kilo grytbitar av lamm. 5 vitlöksklyftor
Det är med stor respekt jag nu tillagar resten av det här lammet och inser hur oerhört nyttigt det är att lära sig mer om djuruppfödning och bra råvaror när man ska laga mat från grunden under flaggen “närproducerat”