De är älskade i Frankrike där de gärna serveras med lamm, men är lika goda till fiskfilén. Kikärtor- kommer ursprungligen från gamla Mesopotamien, men odlas numera i Medelhavsländerna
Blötlägg ärtorna över natten. Koka ärtorna i en halvtimme medan du förbereder det andra. Häll i de kokande ärtorna och låt allt koka tillsammans i en timme till, eller till ärtorna är mjuka
Jag valde lammgryta med ärtor. Som andra huvudrätt hade jag en lammgryta som jag har skrivit om förut. Den kan vara enkel, till exempel vitlök, pancetta och persilja, som till ärtorna eller mer komplex som här
Nattfisket, ordvitsarna, champagneprovningarna, kalixlöjromen, badmintonen, matlagningen, den hemgravade laxen, det självuppfödda lammet, fler ordvitsar och solbadandet avlöste varandra
Om Shepard’s pie är en engelsk eller skotsk paj verkar det råda viss debatt om, likaså om den enbart ska innehålla lammfärs eller om man också kan ha nötfärs
Förutom lamm, så är ju även fisk något som definitivt hör påsken till. Vill man ha laxen till middag istället för på buffén så serveras den med fördel tillsammans med kokt potatis och förvällda gröna ärtor eller sockerärtor
På mina två kvadrat så blir påskalammet enkelt och framförallt grillat. Pappa brukar alltid servera en ärtpuré med mynta till lammet och här är min egen variant
Köp vilt, lamm och ekokyckling från frysdisken. broccoli, blomkål, ärtor, spenat till soppor och wok. Bitar och färs från vilt, lamm och hela eko-kycklingar är faktiskt ganska billiga om du köper dem frysta
Till detta gjorde vi klyftpotatis garnerat med vitlökssmör, och serverade med ärtor, kokt broccoli och en sås som rördes ihop på det som fanns i den lokala lilla affären - crème fraiche, färskost med gräslök, färsk salladslök och vitlök (riktigt gott faktiskt, man kan också ta rom och crème fraiche till en enkel fisksås)
Det som är så bra med denna curryn är att man börjar med att göra själva basen, såsen, och sedan kan man välja om man vill ha grönsaker, kyckling, nötkött eller lamm i den
Det kändes fel att hälla bort det goda spadet efter lammrullekoket. Gul ärtsoppa har jag ingen avsättning för och vem har gula ärtor i speceriskåpet idag
Somrigt och gott med lammfilé och potatissallad på fänkål och ärtor. Lammet. Lammytterfile cirka 100-150 gram per person. 2 dl ärtor, gröna. Lägg ärtorna tillsammans med lök och fänkål i en skål och häll kokhet vatten (t ex potatisvattnet) över, låt stå i 5 minuter. 2 dl ärtor, gröna
Så fick det bli och jag hoppas att du tar efter, kanske någon av dagarna under påsk som lättare måltid och variation mot skinka, lamm, ägg och alla godsaker i påskägget