När jag röker lax gör jag helst en saltlake. Ännu ett tips är att mot slutet av rökningen ta ut laxen och pensla denna med lite flytande honung och nymalen peppar av valfri sort
) 1 port 1 mjukt tunnbröd 2 msk färskost 75 g varmrökt lax delad i mindre bitar 1/3 burk kräftstjärtar i lake (ca 50 g) Blandad frukt i mindre bitar efter tycke och smak (jag använde jordgubbar, sharon och nektarin) 10 körsbärstomater Saffranskeso med ägg ½ kokt hackat ägg 1 dl naturell keso 2 msk lättmajonäs 1/4 kuvert saffran 1 msk apelsinsaft 1 tsk honung Lös upp saffran i lite apelsinsaft och blanda det sedan tillsammans med keso, lättmajonäs och honung. 1/3 burk kräftstjärtar i lake. 1 tsk honung
1 port 1/3 burk kräftstjärtar i lake 1 ½ dl skalade räkor ½ avokado i tärningar 1 hårdkokt ägg i skivor 200 g körsbärstomater i klyftor ½ apelsin i hinnfria klyftor 1 dl valfri tärnad färsk frukt (t ex jordgubbar, sharon och persika) Machesallad Dressing Pressad saft av ½ apelsin 1 msk sweet chilisås 1 tsk honung 1 tsk olivolja Kesoröra 1 dl keso 1 msk lättcréme fraiche 2 msk philadelphia gräslök 1 tsk citronsaft 1 msk stenbitsrom Blanda samman dressingen och kesoröran Bottna en tallrik med machesallad och fördela övriga salladsingredienser ovanpå. 1/3 burk kräftstjärtar i lake. 1 tsk honung
Gör en saltlake. Det är vikten och tjockleken på fisken som avgör hur lång tid den ska ligga i laken. Varmrökt fjällröding valfritt antal fjällrödingar( eller annan liknande fisk) á cirka 500g 70g salt/L vatten 1/2 dl farinsocker/L vatten Hjortronsås 2 dl creme fraiche 1 dl majonnäs 1 dl tinade frysta hjortron 2 msk honung 1/2 dl hackad gräslök 1/2 kruka hackad dill salt och peppar Gör så här
Så när ett bra tillfälle infann sig att planera middagen ett dygn tidigare (vilket är ovanligt för att vara mig) så kokade jag saltlake och lade kycklingen i