Tillsätt buljong, rödvin, fänkålsfrön och bacon. Rödvinsbräserad fransyska (4 port)1kg fransyska (bog, högrev el oxkind)salt och peppar1 msk olivolja + 1msk smör till stekning1 grovhackad gul lök1 grovhackad blekselleristjälk6 finhackade vitlöksklyftor1 msk tomature5 dl lantbuljong (eller köttbuljong)1 dl rött vin1 tsk stötta fänkålsfrön1 pkt finstrimlad baconPutsa köttet och dela det i 2-4 stora bitar, salta och peppra och bryn dem noga i hälften av oljan och smöret. 5 dl lantbuljong
Häll av vattnet och koka dem i vatten och buljong tills de är mjuka. buljong. 2 gula lökar (10 mini schalottenlökar + vitlöken från lammet+ 1 msk socker+ ca 30 g smör+salt)Krämig dinkel 2 dl dinkel 1 schalottenlök 3 dl kycklingbuljong/ grönsaksbuljong (4 dl) 2 dl vatten (tror att detta är vattnet som dinkeln skulle ligga i, i en timme, använde endast buljong) 1 msk smör 1 dl riven ost 2 mangoldstjälkar (istället för detta friterade jag chips av jordärtskocka och färskrosmarin)Väntar på att slippa in i värmen för hela 6 timmar. (Här började jag laga dinkeln som en risotto, stekte kornen och löken tillsammans med smör, tillsatte 1/2 dl vitvin och hällde på 4 dl hönsbuljong)7. 3 dl kycklingbuljong. 4 dl hönsbuljong
Häll på vatten så det täcker kotletterna, balsamvinäger, buljong och soja. Lyft upp kotletterna och vispa ner creme fraiche och grädde i stekpannan med buljongen
Och dagen efter har man en soppa med buljong, kött och linser som bara behöver värmas. Ena dagen långkokar man en bit högrev och gör en middag med kött, aioli och wokade juliennegrönsaker (tunt skurna grönsaker)
Häll buljongen över och sätt på locket. Koka upp grädde, buljongen från crocpoten och red eventuellt. Här kryddar vi kycklingfileer och låter det långkoka i 5-6 timmar. 1 dl kycklingbuljong (1 dl vatten + 0,5 msk flytande kycklingfond)
I lägenheten i Alanya har vi gasspis, så att låta buljong och annan mat bli färdiglagad i den isolerande Wonderbagen är verkligen ett klimatsmart, billigt och säkert sätt att långkoka
1 kg kalvlägg 2 msk olivolja 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 2 msk hackad persilja 1 tsk mycket finhackat citronskal 2 dl vitt vin 3 dl buljong Bryn kalvlägg, gul lök och vitlök i … 1 kg kalvlägg. 3 dl buljong
Häll av vattnet och blanda grönsakerna med kryddor och buljong i grytan. Lättlagat långkok i lergryta. Servera kött, grönsaker och buljong tillsammans med en grönsallad och en dressing på majonnäs, osötad senap och dill
1 dl buljong från kotlett-koket. Sila av ca 1 dl buljong, till sås, i en liten kastrull. Vi hade kvar en påse fläskkotletter i frysen från fjolåret som det var hög tid att äta upp
Läckert och energisnålt långkok. Den största glädjen har vi haft när vi långlagat vår buljong i bagen, kommer att skriva ett inlägg snart hur det gått till