När jag och Leif lagade festmiddag i Jämtland och fick tag i billig svensk färsk oxfilé (under 200 kr/kg) tillagade jag den på ett sätt som jag blev tipsad om i höstas
Lägg det i en rymlig gryta med lock som tål ugnsvärme. Jag har bara blandat alltsammans i en rymlig gryta, och sen har det fått stå och "baka" i ugnen 6 - 7 timmar på lågvärme. Täck med lock och sätt in i ugnen på 125 graders ugnsvärme. Dagen D satte jag in grytan i kall ugn, satte värmen på 175, och så fick den stå tills den blev genomvarm
Var jättevarmt hela dagen så efter att jag ätit låg jag ute och solade på stora trappen ett bra tag innan resten av gänget kom tillbaka från någon promenad de hade varit på
Lederna värker och energin är låg, jag har höjt dosen med levaxin och jag ska snart tillbaka till sjukhuset för mer prover och dessutom för mer cellprover - det är dags för ett kortare miljöombyte, helt klart
Låt småputtra på lågvärme i ca. Tomt kylskåp, riktigt tomt, så det fick bli en storhandling i dag. Fick med mig hjälp i form av dotter, men fick muta med fika på Stålboms konditori
Bryn köttet på stark värme i omgångar i rymlig panna med lite av fettet. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört och löken sönderkokt, ca 1 tim. Kör på Låg i 8-10 timmar
Sätt plattan på lågvärme. Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär dem i lagom stora klyftor. Lägg dem i en smörad pajform, ca 25 cm i diameter
Lägg i den hackade löken och stek tillsammans med den röda curryn på lågvärme tills löken är mjuk. Jag gjorde den här soppan för flera veckor sedan medan det fortfarande var kallt och snön låg kvar på marken, men jag tycker det kan vara gott med en varm soppa lite när som helst på året
Värm mörk choklad i block med hjälp av handen eller snabbt på låg effekt i micron, använd osthyvel eller potatisskalare att hyvla av långa skruvar sk ”chokladcurls” med