Ett väldigt lättbakat bröd dessutom, såvida du har en surdegsgrund att tillgå vill säga. Rör ut jästen och surdegen i det kalla vattnet, tillsätt oljan
I originalreceptet bakas det här brödet på en surdeg gjord på rågsikt men jag tog av min surdeg gjord på grovt rågmjöl istället, vilket fungerade precis lika bra
(* Använd med fördel din kallla surdeg direkt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för lite i burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Såpass att jag tagit mig för att baka de här goda glutenfria surdegshavretekakorna. Tekakorna är hur lättbakade som helst, bara man kommer ihåg att ta fram surdegsgrunden i tid så att den hinner vakna till liv ur sin dvala
Två stora limpor blev det dock och det var ett mycket lättbakat bröd. Dags för lite surdegsbak. Men jag skakade liv i den snälla surdegen som överlevt både länge och väl trots att den stått där bortglömd och ensammen i kylskåpet
När jag höll på med boken hade jag en idé om att göra ett särskilt lättbakat bröd som skulle passa den som just fått igång en surdeg och ville baka något enkelt
Ville ha ett lite grövre bröd och utgick från ett lättbakat formbröd jag bakar relativt ofta. Börja med att mata din surdeg (se nedan om hur du sätter en)
Lättbakatsurdegsbröd. Med ganska lite tid att jobba med blandade jag de mjölsorter som fanns i skafferiet och fick ett väldigt trevligt surdegsbrytbröd som jag tveklöst kommer att baka igen
Jag har odlat surdeg, förbakat filmjölksbröd med lakrits och packat goodisbags, funderat på upplägg och skrivit recept och i går körde jag slutligen det långa milen till Växjö under hällande regn för att möta baksugna tjejer med Helene E i spetsen