Koreansk kål recept

Grillad kål med koreansk dressing och stekt ägg

Grillad kål med koreansk dressing och stekt ägg

2 spetskål (små) 3 msk japansk soja 1 msk sesamolja 12 salladslökar 1 msk rostade sesamfrön (gärna både svarta och vita) 4 ägg olja, till stekning. Koreansk dressing1 ägg 2 msk sesamolja 1,5 msk japansk soja 1 msk risvinäger 1 klyfta vitlök, riven 1-2 msk gochujang 2,5-3 dl rapsolja 2 msk rostade sesamfrön (gärna både svarta och vita)
Koreansk kimchi

Koreansk kimchi

Lös upp saltet i en stor skål med vattnet och lägg i salladskålen. Häll av vätskan från kålen och skölj den väl i vatten
Kimchi, koreanskt tilltugg

Kimchi, koreanskt tilltugg

Häll av vattnet från kålen/rättikan och tillsätt kryddblandningen, blanda väl. Hacka kålen i grova bitar och rättikan i 2x2 cm kuber. 1 kg kinakål
Koreansk kimchi

Koreansk kimchi

Skölj salladskålen ordentligt för att få bort överflödigt salt. Tillsätt salladskål, morot och. Täck kålen med plastfolie och sätt på lock
Sojamarinerad och grillad karré med koreansk kålsallad

Sojamarinerad och grillad karré med koreansk kålsallad

Servera genast med den koreanska coleslawn och eventuellt jasminris eller ugnsrostad potatis till. Blanda väl med kål, morot och purjolök, massera gärna coleslaw lite så blir konsistensen ännu krispigare
KIMCHI!!!

KIMCHI!!!

Om du inte vet vad Kimchi är så är det en fermenterade kålsallad med mycket chili och andra göttigheter, det är en stapelvara i det koreanska köket och äts till nästan allt
Japansk gyoza - hemgjorda dumplings

Japansk gyoza - hemgjorda dumplings

Häll dippsåsen små skålar. Häll detta över färsen, tillsätt kålen och skivad salladslök. 12 dl vitkål, väldigt finhackad. 1valfritt 1-2 tsk koreansk gochugaru (chiliflakes). 1Gyozafyllning2 dl vitkål, väldigt finhackad 350 g fläskfärs 4 salladslökar, tunt skivade 3 msk japansk soja 2 tsk riven ingefära 2 klyftor vitlök, rivna 2 tsk sesamolja 1 msk socker 1 tsk fisksås. 1Sötsyrlig sojadipp0,5 dl japansk soja 0,5 dl risvinäger 1 msk strösocker 0,5 msk sesamolja 2 salladslökar 1 msk rostade sesamfrön valfritt 1-2 tsk koreansk gochugaru (chiliflakes)
Hemmagjord sushi och tävling med Blue Dragon

Hemmagjord sushi och tävling med Blue Dragon

Med smak av kimchi, ett koreanskt tillbehör som är kryddigt i smaken och gjort på fermenterad kål. Dessutom två skålar från Swedish Grace-kollektionen från Rörstrand
Bibimbap och Kimchi

Bibimbap och Kimchi

Skölj och strimla salladslök- och kål. Blanda allt i en bunke, se till att kål täcks av dressingen. Lägg upp riset i portionsskålar

Bibimbap & 7 olika sorters banchan

När jag var i Filippinerna var vi på en koreansk restaurang, och samtidigt som vi fick menyerna ställde man fram små skålar med banchan på vårt bord - detta ingår i en koreansk måltid och ingår då alltså i priset
KOREANSKA SESAMREVBENSSPJÄLL

KOREANSKA SESAMREVBENSSPJÄLL

japanska nudlar, frusen waka mesallad, wontonpapper, vårrulleark, rispapper, böngroddar, svarta sesamfrön, kimchikrydda (kålen är saltad och tyngd i skafferiet), mynta, bok choi, koriander och lite till
Kimchi

Kimchi

Ett supergott Koreanskt tillbehör som passar till det mesta. Kålen får en frisk och fräsch smak med lite sting
PS Klassiker: Kimchi

PS Klassiker: Kimchi

Skär kinakålen i fyra delar på längden och skär bort rotpartiet. Lägg kålen i en stor skål (ren och rostfri kastrull/gryta går också bra)
Kimchi – obligatorisk i Korea

Kimchi – obligatorisk i Korea

Tillsätt salladslök, morot, rättika och den saltade salladskålen i chiliblandningen och blanda ordentligt – gärna med händerna så att grönsakerna inte går sönder
Kimchi

Kimchi

Jag har på senare tid experimenterat en hel del med fermentering och nu var det dags att testa på Kimchi, en traditionell koreansk rätt som oftast baseras på kinakål