Kolja recept

2 Spara
Kolja i vitvinsås med stekta grönsaker

Kolja i vitvinsås med stekta grönsaker

Ta upp fisken och red av såsen med maizena eller vetemjöl. Kolja,torsk eller annan fisk1,5 dl vitt vin1 dl grädde1 dl vattenen fiskbuljongtärning eller 2 msk fiskfonden halv auberginen röd löken squashredning2 msk vetemjöl eller maizena4 msk vattenSkär aubergine, lök och squash i mindre bitar
1 Spara
Kolja i kryddig kokos- och limegryta

Kolja i kryddig kokos- och limegryta

Skala och riv ingefära och vitlök. Kolja. Servera den kryddiga koljan tillsammans med nykokt ris. Hetta upp oljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök, schalottenlök, chili och gurkmeja på hög värme under omrörning i ca 1 minut. 800 g Koljafile. 1 msk Färsk ingefära
0 Spara
Saltstensbakad kolja med citrussallad

Saltstensbakad kolja med citrussallad

Vänd ner i en skål tillsammans med fänkål, spenat och apelsiner. 1 saltsten600 g koljafilé1 tsk rapsolja100 g osaltat smör1 msk kapris (ordentligt silad)1 msk hackad dill1 fänkål (tunt skivad, gärna på mandolin)50 g babyspenat2 blodapelsiner (skurna i små klyftor)0,5 tunt skivad rödlök1 msk citronjuice1,5 msk extra virgin olivoljaSalt och peppar
3 Spara
Den fula, goda koljan

Den fula, goda koljan

Tillsätt tomatvinägern, och låt den koka in. I brist på det kan det vara nog så tillfredsställande att, den bristande inspirationen till trots, faktiskt lyckas slänga ihop en riktigt god rätt på kolja
0 Spara
Höstens första kolja

Höstens första kolja

Nu är det löjligt bra priser på paprika, och den färska löken är fantastiskt god. Just på grund av denna avsaknad av fisk, smakade det i kväll alldeles särskilt bra med koljafilé
257 Spara
Superenkel fiskgratäng

Superenkel fiskgratäng

Jag brukar använda vanlig mjölk och mer smör i min sås. Späd med mjölken under omrörning. Enkel fiskgratäng4 portioner400 g vit fiskfilé (t ex kolja)4 tsk smör3 msk vetemjöl4 dl lättmjölk1 tsk salt1 krm vitpeppar1/2 dl hackad dill50 g riven lagrad ostSätt ugnen på 225 grader. 400 g vit fiskfilé (t ex kolja)
25 Spara
Stekt lax med bulgursallad

Stekt lax med bulgursallad

ca 48°C Vitfiskar t ex torsk, kolja, sej. ca 52°C Hälleflundra. Bulgursallad. Värm Milda Kockens val i en tjockbottnad kastrull, stek vitlök, lök, chili och saffran utan att det tar färg
17 Spara
Fisksoppa på lätt sätt

Fisksoppa på lätt sätt

kolja eller sej. Skölj de färska fiskfiléerna eller tina de djupfrysta. Skär fisken i bitar. Skala morötter, potatis och palsternacka
14 Spara
Fisksoppa med saffran

Fisksoppa med saffran

Skiva svampen. Fisksoppa med saffran ca 2 portca 300 g Kolja och lax i tärningarca 1 dl frysta skalade räkor3 st potatisar2 st små morötter1/2 gul lök 2 st vitlöksklyftoren bit rotselleri10 st champinjoner 1 pkt saffran2 msk tomatpure2,5 dl vitt vin2 dl grädde1 fiskbuljongtärningca 5 dl vattenbasilika o timjan (torkad)salt och pepparchilipepparSkala rotfrukterna och skär dem i skivor. ca 300 g Kolja och lax i tärningar
12 Spara
Tips på fisksoppa!

Tips på fisksoppa!

LaxTorsk/kolja/sej/hajmalRäkorMusslorKräftskärtar/hummerKrabbaSmakalternativ. ValnötsbrödVitlöksbrödKnäckebrödTunnbrödKex/krutongerVitt bröd (ex baguette)Varma mackor från smörgåsjärnetSå varför inte pröva en fisksoppa med lax nästa gång, med potatis, ananas och sockerärtor gjord på kokosmjölk med smak av röd curry och ingefära eller en gräddig klassiker med massor av olika sorters fisk, grädde, dill och potatis samt lök
8 Spara
Fiskbullar (Thai fish cakes)

Fiskbullar (Thai fish cakes)

fryst KRAV-märkt kolja eller odlad Tiliapa1 msk  fisksås1 stort ägg1 handfull färsk koriander grovhackad (halv kruka)1 msk grön currypasta1 vitlöksklyfta, skalad och riven5 cm färsk ingefära, riven1 lime finrivet skal och juice150 gram  gröna bönor, tunt finskivade3 salladslökar fint skivade1 msk potatismjölStek i4 msk matoljaServera med1 lime i klyftor1 handfull grovhackad korianderSweet chilisås eller den gode SrirachanTina fisken och kör den i matberedaren i några sekunder, tillsätt alla ingredienser och kör tills allt är blandat. 3 salladslökar
4 Spara
Fisk med täcke

Fisk med täcke

kolja. Smält under tiden fettet, krydda det med vitlök och dragon. 1 tsk dragon. Sätt på ugnen. Skölj de färska fiskfiléerna, skär dem ev i bitar eller skär det någont tinade fiskblocken i ca 2 cm tjocka skivor
2 Spara
Fiskgryta med ris och ärtor

Fiskgryta med ris och ärtor

Serveras med jasminris och gröna ärtor. Gröna ärtor. Gröna ärtor. 200 gram kolja. Under tiden kokar du Jasminris och precis innan det är klart tillsätter du 2 dl ärtor och låter det bli varmt. 200 gram kolja
1 Spara
Rökolja

Rökolja

Lägg upp fisken och/eller skaldjuren på en tallrik och droppa lite rökolja runt omkring på tallriken eller direkt på fisken/skaldjuren
Sökförslag och sidor