Kolja vin citron recept

Ugnskokt kolja med vitt vin, grädde och citron

Ugnskokt kolja med vitt vin, grädde och citron

Häll vinet och grädden runtom, och lägg på citronskivorna. De fina vaxbönerna kom från Bondens marknad, och de var faktiskt värda att stå i kö och trängas för Vad som händer med fisken i ugnen är så klart att den ångkokas i vinet, grädden och sin egen vätska
Louise Johanssons Sandefjordsgryta

Louise Johanssons Sandefjordsgryta

Krydda och smaka av såsen med salt och cayennepeppar efter smak samt citronsaft. Skär fisken (använd gärna en blandning av både lax och kolja) i grytbitar om 2 centimeter. Koka upp och sjud vitt vin, grädde, crème fraiche, vatten och fiskfond i cirka 5 min. 2 dl Matlagningsvin Vitt. 5 st Citron
Fiskgratäng

Fiskgratäng

Tillsätt buljong och vin och låt koka ihop tills en tredjedel återstår. Garnera gratängen med dill och citronklyftor och servera direkt
Papillote – fisk i paket

Papillote – fisk i paket

Häll på en skvätt vin just innan du förseglar paketen. Fördela fisken ovanpå, lägg på skivad citron och chili
Foliebakad sejfilé med purjo- och druvsås

Foliebakad sejfilé med purjo- och druvsås

Tillsätt det vita vinet, krydda med salt, peppar och timjan och lägg i lagerbladet. Droppa lite citron på varje filé och krydda båda sidor med salt och peppar
Klassisk fransk fisksoppa med saffransaioli

Klassisk fransk fisksoppa med saffransaioli

Slå över vinet och låt reduceras tillsammans med rotfrukterna i några minuter. Gör under tiden aiolin genom att pressa vitlöken och saften från citronen i en bunke
Bouillabaisse

Bouillabaisse

Häll på buljong, vin och tomatkross och koka ett tag. Smaka av med citron, salt och peppar. 4-6 port400 gr lax400 gr vit fisk, t ex sej eller kolja1 nät musslor25-30 räkor, skalade1 fänkål1 gul lök1 klyfta vitlök1 purjolök2 morötter3 potatisar3 stänk tabasco1 burk krossade tomater3 msk tomatpuré1 pkt saffran4 dl vitt torrt vin5 dl fiskbuljong, eller motsvarande utblandad konc fiskfondsalt och pepparAioli. 3 äggulor3 dl matolja2 vitlöksklyftor1/2 citronsalt och vitpepparBörja med att hacka alla grönsaker och lökar i grova bitar, fräs upp dem i en stoooor gryta tillsammans med tomatpuré och saffran. 1/2 citronsalt och vitpeppar
Bouillabaisse med rouille

Bouillabaisse med rouille

Tillsätt lök, zucchini, morot, fänkål, skalade tomater, vitt vin, hönsbuljong, kapris och saffran. Smaksätt med citron, salt och peppar och lägg in i kylen fram till servering
Lemongrassbakad fisk med citronrisotto

Lemongrassbakad fisk med citronrisotto

Om du inte får tag på havsabborrar tar du någon annan vit fisk såsom till exempel kolja, vitling, Dorade (guldabborre tror jag det heter på svenska)
Fisksoppa med aioli & krutonger.

Fisksoppa med aioli & krutonger.

Vispa ihop äggulor, senap & vinäger. Smaka upp med citron, salt, peppar & riv i vitlök. Vinet på bilden passade fint till soppan
Dagens recept: Stuvad fisk

Dagens recept: Stuvad fisk

Fisklukten försvinner från både händer, knivar och skärbräde då du rensat fisk om du gnider dem med litet citron
Fänkålssoppa med torsk och räkor

Fänkålssoppa med torsk och räkor

1 fänkål [ca 200 g] 0,5 dl olivolja 0,5 citron, saften 1 tsk flingsalt 1 schalottenlök smör, till grytan (eller olja) 1 dl vitt vin (eller vitt matlagningsvin) 7 dl grönsaksbuljong 3 tsk torkad oregano 1 tsk sambal oelek 2 dl vispgrädde flingsalt svartpeppar, nymalen (efter smak) 400-500 g torsk, kolja eller sej ca 200 g skalade räkor