Strimla och skölj purjolöken och halvera sockerärtorna. Skär fisken (använd gärna en blandning av både lax och kolja) i grytbitar om 2 centimeter. Tillsätt sockerärtor och purjolök när 1 min återstår av koktiden på fisken
LaxTorsk/kolja/sej/hajmalRäkorMusslorKräftskärtar/hummerKrabbaSmakalternativ. ValnötsbrödVitlöksbrödKnäckebrödTunnbrödKex/krutongerVitt bröd (ex baguette)Varma mackor från smörgåsjärnetSå varför inte pröva en fisksoppa med lax nästa gång, med potatis, ananas och sockerärtor gjord på kokosmjölk med smak av röd curry och ingefära eller en gräddig klassiker med massor av olika sorters fisk, grädde, dill och potatis samt lök
4 400 g kolja eller hokifilé 3 medelstora laxfiléer (à 140 g) 6 medelstora potatisar 1 l vatten 1 fisk- eller grönsaksbuljongtärning 2 1/2 dl lagalätt eller matlagningsgrädde 3 msk konc hummerfond 1 msk tomatpuré 150 g sockerärtor 1 burk flodkräftstjärtar i lake (à 385 g) malen vitpeppar 1 knippe gräslök Lägg till i inköpslistan
Tillsätt alla grönsaker utom sockerärtor och låt dem fräsa med en kort stund. Smaka av med salt och svartpeppar och lägg i fisk, sockerärtorna och hackad dill
Tillsätt alla grönsaker utom sockerärtor och låt dem fräsa med en kort stund. Smaka av med salt och svartpeppar och lägg i fisk, sockerärtorna och hackad dill
De sista två minuterna lät jag sockerärtor (som jag delat i mindre bitar) koka med nudlarna. Thaifiskbiffar4 portioner600 g färsk fiskfilé, t ex torsk eller kolja2 schalottenlökar1/2 röd chili1/2 tsk salt1 tsk råsocker2 msk fisksås1 lime, pressad saft och rivet skal2 ägg, endast vitorna1/2 dl oljaKör äggvitorna i en matberedare tills de är fluffiga. 600 g färsk fiskfilé, t ex torsk eller kolja
Dela sockerärtorna på längden. Smaka av soppan med mer kryddor vid behov och toppa med sockerärtorna. 10 sockerärtor. 2 portionsbitar kolja, sej eller pangasius (totalt ca 200-250g). 10 sockerärtor
Slutligen lägger du i sockerärtorna så de blir varma men fortfarande krispiga. 250g Fiskfile av fast sort, tex torsk, sej, kolja, hajmal eller liknande skuren i bitar,2msk Sör, osaltat1st Gul lök, finhackad1,5msk Curry, gärna stark1st Äpple, skuret i fina cm stora tärningar1st Blomkålshuvud, mindre modell, plockad i mindre buketter4dl Kokosmjölk2msk Fiskbuljong, koncentrerad flytande1tsk Harissa eller Sambal Oelek4msk Sweet Chili sås1dl Sockerärtor1/2tsk Koriander (torkad) eller en liten bunt finskuren färskca 2msk Maizenamjöl utrört i lite vatten4st Brödskivor av baguettetyp4msk VitlökssmörHavsaltSåhär kan man göra. 1dl Sockerärtor
sallad och gärna någon grönsak till såsom broccoli, sockerärtor eller grillad zucchini som vi hade. 800 gram torskfilé eller koljafilé eller annan vit fisk (jag köpte färsk kolja, använder du frys fisk låter du den tina först). 800 gram torskfilé eller koljafilé