Klassiska kåldolmar recept

Klassiska kåldolmar

Det här är ett riktigt gammaldags recept på kåldolmar. Kåldomar är klassisk husmanskost, om något. Ett av husmanskostens paradnummer
Klassiska kåldolmar

Klassiska kåldolmar

Ingredienser Portioner. 4 1/2 dl grötris 1 dl vatten 2 dl mjölk 1 vitkålshuvud (12 fina blad) 1 stor gul lök 1 msk smör 300 g blandfärs 2 ägg 1/2 tsk salt 1 krm vitpeppar matfett (till formen) 1 msk smält smör (att ringla över) 2 msk ljus sirap 4 dl kålspad (från kokningen) 2 msk konc kalvfond 2 tsk majsstärkelse Till servering potatismos rårörda lingon pressgurka Lägg till i inköpslistan
Klassiska kåldolmar

Klassiska kåldolmar

Det är ju lite krångligt att göra kåldolmar, men det är ju väldigt gott. Ett recept från boken Hela Sveriges husman
Vegetariska Kåldolmar, vardagshusmanstema!

Vegetariska Kåldolmar, vardagshusmanstema!

Överlag skulle jag väl snarare vilja hävda att vi underskattar våra klassiska svenska råvaror grovt. Kåldolmar är en riktig klassiker (och som alla riktiga svenska traditioner, importerade från ett annat land
Kåldolmar med gräddsky

Kåldolmar med gräddsky

Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min. Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen
Vegansk nyårsmeny – flera förslag!

Vegansk nyårsmeny – flera förslag!

Kåldolmar – Byt ut quornfärsen mot vegansk sojafärs, till exempel Anammas. Hej. Det är lite lustigt faktiskt, men vart enda år som jag har haft Jävligt Gott har en och samma dag varit den som slagit alla rekord, år efter år
Koka brunsås!

Koka brunsås!

Servera brun sås till köttbullar, köttfärser, köttpuddingar, kåldolmar m. Brunsås -  finns det någonting mer klassiskt
Savoykålsdolmar

Savoykålsdolmar

Kåldolmar i lite modernare tappning, med savoykål istället för vikål. Jag fick ut 10 st kåldolmar av denna satsen. Stek kåldolmarna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Klassiska tillbehör är självfallet kokt potatis, lingonsylt och snabbinlagd gurka - skivad gurka som läggs i 1-2-3-lag som smaksätts med lite hackad dill
Savoykåldolmar

Savoykåldolmar

Kåldolmar i lite modernare tappning, med savoykål istället för vikål. Jag fick ut 10 st kåldolmar av denna satsen. Stek kåldolmarna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Klassiska tillbehör är självfallet kokt potatis, lingonsylt och snabbinlagd gurka - skivad gurka som läggs i 1-2-3-lag som smaksätts med lite hackad dill
Svenska matklassiker

Svenska matklassiker

Med inflytande från andra matkulturer har det svenska köket fått kryddor och färg och det är populärt att laga klassiska svenska rätter med en exotisk kryddblandning från Indien eller Mexiko
Lowcarb kålpudding

Lowcarb kålpudding

Vid det här laget vet de flesta att det svenska köket, den svenska matkulturen, är influerat av främmande matkulturer och de klassiskakåldolmarna är inget undantag
Snabblagad husmanskost

Snabblagad husmanskost

Jag gillar verkligen kåldolmar, men den klassiska, svenska humanskosten tar väldigt lång tid att göra

Kvällens meny.

Nu kan du antingen välja att gör på det klassiska viset att du fyller naturtarm med korvmassan och därefter steker korvarna i en het panna eller så kan du bara steka dem utan naturtarm då måste du bara passa på att forma massan i pannan under tiden den steks så att de inte rinner ut och blir till en platt pannkaka allting