Kina vitlök recept

Kyckling kung pao – en klassiker från sichuanköket i Kina

Kyckling kung pao – en klassiker från sichuanköket i Kina

Det som är så speciellt för den här maten är att den har djärva smaker som bittert och kryddigt och det är på grund av att man använder otroligt mycket vitlök, chilipeppar och den speciella smaken som man får av Sichuan peppar
Mexikos och Kinas kärleksbarn: majstortillas med szechuan-aubergine

Mexikos och Kinas kärleksbarn: majstortillas med szechuan-aubergine

I samma panna steker du sedan skivad vårlök, riven vitlök och rivet limeskal. Szechuan är egentligen bara ett namn på mat som kommer från provinsen Sichuan i Kina, men de bilderna jag sett har bestått av en väldigt klibbig och inbjudande sås, som jag kände att jag ville prova
Biff med bambuskott och champinjoner – kinamat hemma!

Biff med bambuskott och champinjoner – kinamat hemma!

Skiva lök och svamp, fräs i olja tillsammans med vitlök. Vi är ett stort fan av kinamat här hemma. I helgen hade vi gäster på besök och jag var så himla sugen på kinamat så det fick bli det till middag här hemma
Strimlad biff med purjolök

Strimlad biff med purjolök

Häll i 7 dl vatten, sojan, smula ner buljongtärningen och pressa i vitlöken i grytan. 1-2 vitlöksklyftor
Kinesisk bambuskottsgryta

Kinesisk bambuskottsgryta

För någon vecka sedan hittade jag ett recept på en blogg där man hade gjort biff med bambuskott, ni vet en sådan där gryta man kan beställa när man äter kinamat
Kyckling szechuan

Kyckling szechuan

Kul och kunna göra egna Kina rätter hemma. Ta en ny skål och vispa ihop såsen, maizena, vatten, kycklingfond, sambal oelek,vinäger och socker och pressa i vitlöken
Kyckling med ananas i sötsur sås

Kyckling med ananas i sötsur sås

Bryn finhackad vitlök med ingefära i matolja en kort stund. 2 vitlöksklyftor. Skär kycklingen i bitar och vänd som hastigast i lite vetemjöl
Biff med bambuskott och champinjoner

Biff med bambuskott och champinjoner

Men smaken är som baken, och vem har sagt att rätten smakar lika på alla kinarestauranger. Fräs champinjoner, vitlök och gul lök i olja
Karamelliserat sidfläsk - szechuan

Karamelliserat sidfläsk - szechuan

Finhacka vitlöken (alt använd vitlökspress. Tillsätt den finhackade chilin, vitlöken, ingefäran, kanelstången, den torkade frukten och sojan
Indisk kyckling curry med gurkraita

Indisk kyckling curry med gurkraita

Vi i sverige har på senare år blivit bättre på att använda olika kryddor i vår matlagning, men fortfarande så är det många som knappt aldrig använder något mer än salt och peppar i sin matlagning och vi ligger långt efter nationer som Indien och kina när det kommer till variation av kryddor i maten
Wokade nudlar med fläskfilé

Wokade nudlar med fläskfilé

I kina serverar man gärna en sallad gjord av bambuskott, böngroddar och kinakål. Skala och finhacka vitlökensklyftan
Bönor, Ärtor & Linser

Bönor, Ärtor & Linser

Denna speciella böna kommer ursprungligen från Kina, men används numera mycket i Amerika, Afrika och Indien
Kyckling med ananas i sötsur sås

Kyckling med ananas i sötsur sås

Bryn finhackad vitlök med ingefära i matolja en kort stund. 2 vitlöksklyftor. Skär kycklingen i bitar och vänd som hastigast i lite vetemjöl
Kinagryta i lergrytan

Kinagryta i lergrytan

Börja med att lägga filéerna i botten och pressa vitlöken över kycklingen. Men nu var det inte äggakaga det skulle handla om idag, istället skulle det ju handla om kyckling och lergryta och hur ni kan låtsas en aning att ni befinner er i Kina för en stund