Småkakor är månadens tema hos Söta Saker, och då MÅSTE ni bara pröva de här kakorna. Enligt maken är de bland de bättre jag åstadkommit, och han knaprade raskt i sig två stycken på en gång till kaffet på maten när jag gjorde dem första gången
Smörbakelser för tankarna till vinterfika hos mormor, jordgubbar och glass eller grädde (ibland med hembakade maränger) för mig till mormors uteplats, smörstekta skivor av kardemummasmakande vetelängder doppade i strösocker transporterar mig till farmors stuga vid en sjö i Småland, liksom nyfångad och halstrad abborre
3-4 tsk mortlad kardemumma (kan minskas om man inte föredrar tydlig kardemummasmak). 3-4 tsk mortlad kardemumma (kan minskas om man inte föredrar tydlig kardemummasmak)
För mig är skorpor sånna där snustorra saker med kardemummasmak som man köper i en stor påse och fick tillsammans med blåbärssoppa när man var liten och varit magsjuk
Mjuk, fluffig, småsyrliga rabarber med en svag kardemummasmak. Rabarber och kaka. En lyckad kombination. Jättegod tillsammans med kall vaniljsås, superläcker med det randiga mönstret av rabarber och faktiskt väldigt lätt att baka
Så, en svalkande, saffran och kardemummasmakande rispudding. När jag stoppar det i munnen och den kraftiga saffrans och kardemummasmaken lägger sig på tungan, får jag allt en liten hjärnblödning
Hur som haver blev den supergod i alla fall, som en lite kladdigare sockerkaka med riktigt härlig kardemummasmak, jag skulle vilja säga att den inte helt oväntat smakade som en semla
Som en liten kladdkaka med kardemummasmak där det fortfarande är lite kladdigt i mitten. Medan vi höll på och lagade nyårsmaten tänkte jag gång på gång "Kom sen ihåg att fota maten Ida, passa på nu när den verkligen ska vara vacker"