äppelklyftor doppade i jordnötssmör och kanel . vegetarisk veckomatsedel #38. ädelostsås, tomatpaj med karamelliserad lök, champinjonsoppa och ostbiffar
Stick ned äppelklyftorna i valfritt mönster. Mycket äppelkakor blir det. Vi har många äppelträd av olika sorter i vår trädgård, och äpplena trängs på grenarna
Tryck ner de karamelliserade äppelbitarna i smeten i ett fint mönster. Bred ut så att den får en ganska jämn yta, det behöver inte vara så noga eftersom smeten blir jämnare när du sen trycker ner äppelklyftorna
Innan kakan serveras vänds den upp på serveringsfatet, så att den karamelliserade ytan kommer upp. Täck bottnen med äppelklyftorna, strö 1½ dl socker över och klicka på resten av smöret
Lägg äppelklyftorna i en ugnsfast form. Jag använder mig ofta av Systembolagets hemsida. Där får man god hjälp i hur man ska kombinera mat och vin, men där finns även många bra recept
Karamelliseradeäppelklyftor med björnbär. Mosa några av björnbären i en skål, lägg i äppelklyftorna, resten av bären och häll på ett par deciliter av sockerlagen samt calvados
Blanda socker och kanel i en bunke och lägg i äppelklyftorna. 90 g strösocker1/2 tsk malen kanel1 kg äppelklyftor utan skal60g smör1 vispad äggula + 2 msk vatten till glasering. Stek på hög värme ca 5 minuter tills äpplena är gyllene och karamelliserade i kanterna. 1 kg äppelklyftor utan skal