Nu är det högsäsong för de lila sydeuropeiska fikonen och i hela förra veckan gick jag och sneglade på de jättefina och relativt billiga fikonen som fanns i mataffären
Jag hade kvar kanderade hasselnötter från nötchokladen med flingsalt, en bit mandelmassa och nougat hittade jag i kylskåpet och torkade fikon hade vi köpt hem som vi alltid har hemma på julen
Toppa med lufttorkad skinka, vald blåmögel ost samt kanderade valnötter. Finns olika åsikter gällande physalis som dekoration men jag tycker att de är så fina och passar väldigt bra i smak till de milda fikonen
Då gjorde jag den som en efterrätt med kanderade valnötter men har man ont om tid, redan är sockerstinn nog eller helt enkelt föredrar dem naturella så går det lika bra
Torr, medelfyllig, frisk, lite eldig, smakintensiv, honung, salmiak, kanderade apelsinskal. Stor doft av torkad frukt, russin, pepparkakskryddor, kola, fikon, ingefära, apelsinmarmelad, tobak och ceder och en tydlig eldighet
Börja med att göra kanderade apelsinskal. Skär fikonen i klyftor och smula ädelosten. Varva alla ingredienser på ett stort fat, garnera med kanderade apelsinskal och ringla över lite sirapslag