Kalops nötstek recept

Recept: Porterstek med Hasselbackspotatis. #Gästbloggat

Recept: Porterstek med Hasselbackspotatis. #Gästbloggat

När jag gör kalops brukar jag mixa några av morötterna i såsen. Mamma brukar vifta bort våra lovord och komplimanger när hon gör skink- eller nötstek och jag kan förstå varför även om hon är värd all uppskattning för den mat hon lagar
Åh, porterstek du ljuva - med bästa polarna hasselbackare!

Åh, porterstek du ljuva - med bästa polarna hasselbackare!

När jag gör kalops brukar jag mixa några av morötterna i såsen. Mamma brukar vifta bort våra lovord och komplimanger när hon gör skink- eller nötstek och jag kan förstå varför även om hon är värd all uppskattning för den mat hon lagar
Bättre & godare efter ett par dagar

Bättre & godare efter ett par dagar

Fransyska tror jag gör sig bättre i tex ett långkok kalops eller liknande. Det blev en rätt med nötstek på fransyska

Kalops

Högrev/nötstek eller grytbitar av nöt. - Bryn köttet i smör på medelvärme samt salta och peppra. Se till att köttet får stekyta på alla bitar

Morbergs skånska kalops

Vi utgick från Per Morbergs recept med enda skillnaden att vi bytte ut hans högrev mot vanlig nötstek

Klassisk söndagsmiddag

En god kalops med smak av porter passar bra som söndagsmiddag så här i början av hösten. Porterkalops6-8 p1000 g nötkött (grytbitar, fransyska, nötstek)½ dl vetemjöl4 msk smör1 stor flaska porter (50 cl)och en skvätt vatten eller 2 små flaskor(à 33 cl)1 dl hackad rotselleri2 buljongtärningar eller motsvarande mängd fond5-6 vitlöksklyftor6-8 kryddpepparkornnågra varv på vitpepparkvarnen2 lagerblad4-5 palsternackor5-6 stora morötterca 15 steklökar0,5-1 dl gräddesalt, peppar, ev maizenaPutsa köttet fritt från senor och hinnor och skär i bitar på 2x2x2 cm