10 2 kg högrev i bit 4 gula lökar 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g) 2 msk smör 2 msk rödvinsvinäger 1 msk tomatpuré 2 dl rött vin 2 msk japansk soja 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond) 20 kryddpepparkorn 4 vitpepparkorn 3 lagerblad majsstärkelse salt Mormorskokta morötter 800 g morötter 1 skalad gul lök 2 msk smör salt Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Detta är dock den jag kallar den klassiska med lök, morötter, lagerblad och kryddpeppar. Kalops är en sån rätt som bara blir godare efter några dagar och den går också utmärkt att frysas in för att sedan tas upp och värmas i gryta
Lägg ner morötter och löken i grytan och stek på dem ett par minuter. Skala morötterna och gör skivor om ca 2 cm. Jag brukar slå på sammanlagt upp mot 2-3 dl extra vatten innan kalopsen har kokat klart. 2-3 morötter
Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar. Tillsätt gärna morötterna när det återstår 20 miuter av koktiden
Skala och skär lök och morötter i stora bitar och bryn grönsakerna i grytan. 2 morötter. 1-1,5 kg oxkött 25 g smör 3 gula lökar 2 morötter 2 msk vetemjöl 8 kryddpepparkorn 1 msk vitpepparkorn + malen vitpeppar salt 1 lagerblad 1 köttbuljong
Receptet är Pers egen variant på skånsk kalops med morötter, högrev och gul lök. Mört, välsmakande kött tillsammans med goda morötter och en fantastisk buljong som fått smak av kött, grönsaker och kryddor