Kallsås. Tag bort plasten och spola av i kallt vatten och torka filérna med papper. Koka potatisen och rör ihop såsen och servera det sedan med lite gott att dricka till
Om man sedan dukar med servetter och tänder ett par ljus och kanske tar ett glas vitt vin till maten så glömmer man snabbt att det bara var en tråkig torsdag
Låt potatisen ligga i kallt vatten tills steken är klar. Sås. Häll på vinet på plåten och sätt i en köttermometer i tjockaste delen, stek lammsteken i ugnen 150 grader i 1-1½ timme, för rosa kött låt termometern gå till 65 grader, och för genomstekt till 70-75 grader. När du satt in potatisen låter du lammsteken ligga på en skärbräda eller fat och "vila sig saftig och mör", samtidigt vispar du ur stekskyn med lite vatten och häller i en kastrull häll i de övriga ingredienserna till såsen och låt småputtra 5-10 min tills såsen börjar tjockna, smaka ev av med salt och peppar. 1 dl rött vin
Sedan smakade jag mig fram med mera vitt vin, dijonsenap, soja, en nypa chilisås (mest för sötmans skull) och silade av såsen efter ett uppkok och saltade och pepprade
Till steken gjorde jag en rödvinssås som spetsades med chili och choklad. Det kan vara svårt att hitta rödvin som passar till lite hetare mat och på systembolaget rekommenderar de oftast lite lättare rödviner, vilket jag över lag inte är så glad i
Kycklingen i den täckta lergrytan åker sedan in i kall ugn. Vinet slår jag bara rätt över. Idag har jag tagit en majskyckling, kört den i lergrytan och lekt lite med en av mina favoritsåser
Denna såsen kan man äta varm som kall och den passar lika bra till grillat som till kyckling. Ett väldigt gott vin som passade riktigt bra till den kryddiga såsen
ex kaviar (typ Kalles) och lagrad ost, men förmodligen hade dom inte gjort sig riktigt bra här. Rör samman mango chutney, spadet från ananasen, vin, vatten och vinäger i en skål och häll det i grytan tillsammans med buljongtärningen