Laxen kan serveras både varm, ljummen och kall. Finns det något vackrare än en laxbit på järnet. Laxen köptes färsk från fiskbilen men det fungerar säkert utmärkt med frysta filéer som man låter tina och sedan snabbgravar
Häll av i ett durkslag och skölj hastigt med kallt vatten. Smakerna kommer från lime, chili, ingefära, vitlök, koriander, soja, nam pla (thailändsk fisksås), citrongräs och salladslök
Kolla så de inte är hårda längre, häll av vattnet och skölj hastigt med kallt vatten. Det här är snabbversionen av lax med wokade nudlar, som jag gjorde när jag hade ont om tid och var så sugen på just de här smakerna
Ta därefter upp laxen ur den kalla lagen och lägg den på ett uppläggningsfat. Det är en av de rätter som nästan alltid finns med bland det kallskurna, men ingenting som jag är van vid middagsbordet hemifrån
Men jag åt min skål kall och låtsades att värmen var här. Jag blandade den krämiga, tjocka varianten på kokosmjölk med fisksås (för sältan och den goda smaken, men kan uteslutas för känsliga), honung och limesaft
Skölj i kallt vatten. Servera med t ex ugnsstekt lax. Häll av vattnet och spola i kallt vatten. Laxen på bilden är kryddad med salt, sweet chili och vita sesamfrön