I vanliga fall gör jag surdegen själv, men eftersom jag just satt en ny surdeg som inte var färdig för bakning, köpte jag för första gången en färdig surdeg på ICA
Jag hade nämligen köpt en sådan burk med surdeg. Igår bakades surdegsbröd här hemma. Receptet kommer kommer från Kronjäst och står på burken med surdeg, jag har bara ändrat lite lite grann
I receptet stod att man skulle ha en burk med lock, jag hade ingen sådan så tog min fina rosa vispskål i keramik som jag köpt från Hemma hos Emla och beslöt mig för att blanda i den
Köpt jäskorg. Surdegsbröd möglar inte nämnvärt utan torkar sig gamla. Hur får man tag i surdegskultur. När jag skapade min vetesurdegskultur så tog jag en klick av rågsurdegskulturen och rörde ut i vatten och vetemjöl i en burk
Så här kommer goda surdegsfrallor. ca 440 g Durramjöl (köpt hos Friends of Adam). 155 g surdeg (Klicka här för tips). ca 440 g Durramjöl (köpt hos Friends of Adam). 155 g surdeg (Klicka här för tips)
Som hjälp för att få brödet jämnt och fint hade jag en oval bakring som jag köpt i en köksbutik. Vet ni vad, jag har så smått fått pippi på att baka glutenfritt surdegsbröd
Just nu läser jag boken DEN FRANSKE BAGAREN av Sébastien Boudet, en bok jag köpt en tid tillbaka men som fått stå i bokhyllan och bli dammig i väntan på min längtan att läsa den
Om man har köpt nya kefirgryn måste man först aktivera dem. Kom ihåg att man kan ha flera olika kulturer (kefir, surdeg, kombucha och så vidare) i samma rum så länge det är minst en meter mellan de olika kulturerna
Brödet får mer smak, knaprig skorpa, segt och saftigt inkråm och håller sig längre än köpt bröd. Jag har hållit på i flera år och bakat levainbröd och surdegsbröd till hela familjen och numera köper vi sällan bröd i affären
Resultatet blev annorlunda än köpt yoghurt smakmässigt. Om man vill fortsätta och göra mer ska man precis som när man har en surdeg spara lite i kylskåpet som man häller ned i nästa sats
Jag har köpt ett billigt på IKEA som fungerar finfint. Förra gången fuskade jag med jäst men den här gången körde jag all in och gjorde min poolish på surdeg bara