Smörj en eldfast form och lägg i moset. Klicka över resten av smöret och grädda i 45 minuter. 2 msk smör. 900 g kålrot 100 g morötter 4 dl skinkspad 1 msk vetemjöl 1,5 dl vispgrädde 1,5 msk sirap 0,5 krm malen ingefära 0,5 krm riven muskot 1 ägg 2 msk smör 2 msk ströbröd några varv vitpeppar från kvarn
Mixa med en mixerstav eller vispa med elvisp, ha i färskost, smör och blanda. Hittade kålrotslåda, tydligen en vanlig rätt på den finska julbordet, innehåller visst ofta sirap och ingefära, men det hoppade jag över
Blanda kålrotsmos med ströbröds- och gräddblandningen, ägg, sirap, ingefära, vitpeppar och smör. När jag sen varje år efter det har gjort den här kålrotslådan så har den blivit perfekt
Smör / olja. Ett måste på mitt julbord är morots och kålrotslåda. Nu är julen över, dags att försöka äta upp sista resterna av julmaten som finns kvar eller försöka återanvända dem
Kålrotslåda 1 kg kålrot, skalat och skuret vatten 2 tsk salt 2 dl grädde 1 dl skorpmjöl 1 ägg 1/2 tsk torkad ingefära 1/2 tsk kanel 1 krm muskötnöt 2-3 msk sirapBlanda grädde och skorpmjöl Koka kålrots bitarna i vatten och salt tills mjuka Häll kokvattnet i en annan bunke och mosa kålrötterna med en stavmixer Blanda i grädde/skorpmjöl, ägg, sirap och kryddor Häll eventuellt i av kokvattnet om massan känns för tjock Lägg i ugnssäkra formar och tryck i små smör klickar och strö över av skorpmjöl Grädda i 175 grader i ca 1hVår fläskiga julgran 1 kg kålrot
Idag gjorde jag en Finsk kålrotslåda och för oss är dessa lådor ett måste på julen och när jag nu hittade ett som var Lchf så var jag ju bara tvungen att testa
Blanda i skorpsmulorna, grädde, smör, sirap och ägg. Häll i två smörade ugnsformar. 100 g smör. Skala kålrötterna, skär i bitar och koka i lite saltat vatten