Hacka löken och tärna svampen. Hittade kålrotslåda, tydligen en vanlig rätt på den finska julbordet, innehåller visst ofta sirap och ingefära, men det hoppade jag över
Finsk julmat har fått en egen avdelning, jag kan faktiskt skryta med att ha flest google-träffar på sök “finsk kålrotslåda”… Nödmat har också fått lite utrymme för hur man ätit genom historien har intresserat mig speciellt
Serveras till exempelvis kålrotslåda. Skala löken och skär den i skivor. Tillsätt övriga ingredienser och låt lökeneftersteka under lock tills den är mjuk
Riv löken och bryn den ljust brun i smör eller ister. 2 stora kålrötterdrygt 1 matsked salt½ liter vatten2 deciliter ströbröd2 deciliter grädde eller mjölk1liten gul lök2 matskedar smör (eller ister från skinkan)(2 - 3 matskedar sirap)1½ tesked mald ingefära½ tesked vitpeppar eller paprikapulver½ tesked muskotnötTärna kålrötterna och koka dem mjuka. 1liten gul lök
Alla har vi någonting av matrester kvar från julmiddagen, någon har en del skinka kvar, någon har morots och kålrotslåda kvar, någon har kanske sill kvar eller gravad lax, om man nu inte fryst ner den kvarvarande biten förstås