Kålblad recept

Minipajer med grönkål, gorgonzola och mandel

Minipajer med grönkål, gorgonzola och mandel

Minipajer är toppen till nästan allt, tycker jag - på buffébordet, att ha i frysen och plocka fram när man är hungrig eller som tilltugg innan maten, till exempel
Kåldolmar

Kåldolmar

Lägg en klick färs på varje kålblad, vik in bladen och rulla ihop till dolmar. Skär ur rotstocken ur kålhuvudet och koka kålhuvudet med roten uppåt
Syrade grönsaker

Syrade grönsaker

Vik gärna över ett helt kålblad som ”stopp”. Surt är super för hälsan. Forskning visar att hur vi mår många gånger återspeglar vår bakterieflora i tarmarna

Kålpudding

Bryn kålbladen hastigt i smör. Varva kålblad och färs i en smord ugns­ fast form, avsluta med kålblad. Skär ut stocken på kålhuvudet
Kålpudding enligt Mannerström

Kålpudding enligt Mannerström

Bryn kålbladen hastigt i lite smör. Smörj en form med löstagbar kant väl, varva kålblad och färs. Börja och avsluta med ett lager kålblad
Mammas kåldolmar

Mammas kåldolmar

6 Lägg en rågad matsked färsblandning på varje kålblad. 6 Lägg en rågad matsked färsblandning på varje kålblad
Mandelmanns kimchi

Mandelmanns kimchi

Riv, hyvla eller skär grönsakerna, men spara några hela kålblad till täckning överst och underst i kärlet (av plast, glas eller keramik) som du ska syra i
Kåldolmar

Kåldolmar

Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (för 4 port, undvik de yttersta)

Kåldolmar Med Gräddsås

”Dolma” betyder fylld på turkiska och den här rätten består just av fyllda kålblad. Det äldsta belägget för att den här rätten har tillagats i Sverige är ett recept på turkiska "Dolma" som finns i Cajsa Wargs berömda kokbok (1765 års upplaga)
Syrade grönsaker

Syrade grönsaker

Jag brukar vika ihop ett kålblad som ”stopp” så det håller sig på plats. Syrade grönsaker är fullproppade med nyttiga bakterier
LCHF Tacos i kål / Tacos in cabbage

LCHF Tacos i kål / Tacos in cabbage

Stora kålblad av valfri kålsort (jag använder oftast vitkål eller savoykål) / Big leafs of cabbage of your choice
Kåldolmar

Kåldolmar

Lägg ca 2 msk fyllning på varje kålblad, vik in sidorna och rulla till en dolma. Kåldolmar är klassisk svensk husmanskost
Kåldolmar med potatis

Kåldolmar med potatis

Lägg ut kålbladen på en stor skärbräda. Lägg cirka 1 1/2 matsked färs på varje kålblad, vik in sidorna och rulla ihop