Julmust recept

1 Spara
Vörtbröd med julmust och porter

Vörtbröd med julmust och porter

Brödet får sin speciella smak av bland annat kryddnejlika, kanel, ingefära och pomerans. Många använder svagdricka som degvätska, men här använde jag mig av både porter och julmust som blev riktigt bra och brödet fick en god smak
93 Spara
Julmustglaserade revbensspjäll

Julmustglaserade revbensspjäll

Den är ju både söt och har viss tyngd så någonstans tror jag att det kan bli ganska bra, när man ändå håller på med julmust så tänker jag mig att det även borde fungera på samma sätt som en porter eller stout till en stek när man man förkokar spjällen så det får även bli basen till den buljongen
16 Spara
Bästa vörtbrödet

Bästa vörtbrödet

Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)På morgonen150 g rumstempererad julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar. Tidig eftermiddag och kväll100 g rumstempererad julmust25 g jäst250 g kallt vatten25 g honung (jag tog mörk sirap)100 g mörkt muskovadosocker100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)fördegen från morgonen650 g vetemjöl100 g rågmjöl20 g salt2 tsk malen pomerans2 tsk malen ingefära1 tsk malen kryddnejlika150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)smält smörBlanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. 1 tsk malen kryddnejlika
10 Spara
Årets vörtbröd

Årets vörtbröd

Pensla med sirapsvatten igen direkt efter du tagit ut bröden ur ugnen. Vörtbröd3 torkade hela pomeransskal100 g smör2 flaskor Porter à 33 cl1 flaska Julmust à 33 cl1. 5 dl mörk sirap50 g jäst1 msk salt2 tsk malda pomeransskal1 msk mald ingefära0. Blanda porter, julmust och sirap i en kastrull och värm till 37 grader. 5 dl hett vatten och 1 msk mörk sirap. 2 flaskor Porter 33 cl. 1 flaska Julmust 33 cl. 5 dl mörk sirap
4 Spara
Saffrans snurror med vit choklad!

Saffrans snurror med vit choklad!

     Saffransbullarna.      - Tillsätt sedan saffran, socker, salt och mjöl.      200-300 g smör     5 dl mjölk     50 g jäst {för söta degar}     2 st kuvert saffran {saffranssmaken försvinner ganska lätt i dessa bullarna, använd 3-4 kuvert för mer smak om så önskas. 2 st kuvert saffran
3 Spara
Min matrevolution?

Min matrevolution?

Bara en sådan sak som att vår skola var den enda som inte serverade julmust till julbordet. Ni kan tro att jag höll på att smälla av när Lowe var 2 år och hade fått julmust på dagis. 4 kycklingfiléer eller 8 urbenade kycklinglår1 kryddig korv, tex chorizo (ca 100 g) alt. 1 kryddig korv
3 Spara
Rotfruktspaj med bacon

Rotfruktspaj med bacon

Julmusten och pepparkakorna är också på plats. 1 morot1 palsternacka150 g rotselleri1 pkt bacon, 140 g2 dl strimlad purjolök1 dl hackad dill2 dl riven västerbottenost3 ägg3 dl mjölk1/2 tsk salt1 krm pepparBlanda ihop smör och mjöl till en smulig massa (gärna i matberedare). 1 morot
21 Spara
Egen Polkagrissnaps - Candy Cane Snaps

Egen Polkagrissnaps - Candy Cane Snaps

I've managed, in spite of my apron, to get some saffron on my white t-shirt (it won't come of, I know from experience), there is no room in my refrigerator and my cakepops are outside in the snow covered in what can only be described as a round ball of plastic wrapping, I have been drinking way too much "Julmust" (Christmas soda) and I wonder if it would be totally impossible to borrow my neighbors refrigerator, just for a while
9 Spara
Vörtbröd

Vörtbröd

5 dl cola, Ej light-varianter (eller julmust om man tål det). 5 dl cola, Ej light-varianter (eller julmust om man tål det)
8 Spara
Surdegsvörtlimpa

Surdegsvörtlimpa

Värm upp porter och julmust tillsammans med smöret till 37°. 1 flaska (33 cl) julmust. Häll kokande vatten över russinen så att det täcker, ställ åt sidan så länge
7 Spara
Vörtbröd

Vörtbröd

Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället
5 Spara
Saras julvört

Saras julvört

//Sara 100g margarin. Jag har det alldeles för bra på julen och behöver inte bry mig alls om maten. I år äter vi hemma hos min mamma
5 Spara
Vörtbröd

Vörtbröd

50 g jäst50 g smör2 dl julmust1 flaska porter (33 cl)1 burk kesella1 dl mörk sirap2 tsk salt4 tsk malen ingefära1 påse malda pomeransskal (18 g)1 tsk malen kryddnejlika50 g russin19 dl-2 liter rågmjöl+ 2-3 msk mörk sirap utrört i lite vatten att pensla bröden medSmula jästen i en bunke, och smält smöret i en kastrull. Häll ner porter och julmust i smöret och värm till 37C fingervärme. 2 dl julmust
Sökförslag och sidor