Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)På morgonen150 g rumstempererad julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar. Tidig eftermiddag och kväll100 g rumstempererad julmust25 g jäst250 g kallt vatten25 g honung (jag tog mörk sirap)100 g mörkt muskovadosocker100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)fördegen från morgonen650 g vetemjöl100 g rågmjöl20 g salt2 tsk malen pomerans2 tsk malen ingefära1 tsk malen kryddnejlika150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)smält smörBlanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. 500 ml svagdricka
Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället
Alltså man kokar upp en flaska svagdricka, tänk på att ha en stor kastrull, då det skummar i början. Allra helst ska man ha flytande vört i brödet, men då det kan vara svårt att få tag på (såg att det tydligen ska finnas på bl a ICA Focus, annars är bryggerier ett hett tips) så använder jag ett tips från Jan Hedh, som innebär att man kokar ner 1,5 liter svagdricka och använder som degvätska. 600 g nedkokad svagdricka (se ovan), OBS. På tal om flerdagarsprojekt, kan jag ge en update om min julmust, som tog lite längre tid än jag väntat mig (det är ganska kallt i vårt kök), men igår kändes det som det kan vara redo att buteljera idag 1 dl. 600 g nedkokad svagdricka (se ovan), OBS
I andra recept används öl (innehåller gluten) eller julmust (socker eller sötningsmedel). Vörten kan ersättas med nedkokt svagdricka men det är fortfarande väldigt sött
Och till det ett glas kall julmust eller gammaldags svagdricka. Finns det något man förknippar mer med svensk jul och julbord än en gyllene, vackert griljerad julskinka
och julmust är starkt förknippade med julen. Även en del drycker som glögg, svagdricka, snaps. Jag. tycker att det känns som om sommaren bara precis har passerat trots att
Blanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet, russinen och kryddorna. 150 g julmust. 100 g julmust. koka och reducera ner 500g svagdricka till 100g, tar ca 1 timma på plattan. 150 g julmust. 100 g julmust. koka och reducera ner 500g svagdricka till 100g, tar ca 1 timma på plattan
Jag använde svagdricka som degspad men det går lika bra med mörkt öl eller julmust. Pensla bröden med svagdricka direkt när du tagit ut dem så blir de blanka och fina