1 ½ dl solrosfrön. 1 ½ dl julmust eller öl. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt därefter yoghurten, mjölken, musten (eller ölet) och sirapen (eller lingonsylten)
Detta är ett recept som innehåller 100 % rågIngredienser300 g surdeg (se Surdegshjälpen)9 dl ljummet vatten575 g rågmjöl (en tredjedel kan ersättas med vetemjöl)375 g krossad råg2 msk honung2 msk grovt salt33 cl julmust, julöl, maltöl eller porter (en liten flaska)800 g krossad rågDet här är ett rent rågbröd utan vetemjöl, frön eller solrosfrön och liknande. Låt stå över natten (6 timmar kan räcka om du har en aktiv surdeg och varmt)Dag 23,5 dl julmust/julöl/maltöl/porter800 g krossad råg4. 33 cl julmust
Nyponsoppa, salta kex och julmust har varit min diet de senaste dagarna. NÖTBIFFAR/-BOLLAR/-JÄRPAR (ganska stor sats)2 dl havregryn (hirs- eller boveteflingor för spannmålsfri version)2 dl vatten1 tsk av vardera spiskummin, cacao & chili-krydda och paprikapulver1 krm kanel1½ dl rostade salta jordnötter½ dl hampafrön (med skal)3/4 dl solrosfrön½ gul lök7 soltorkade tomatersenap till penslinglite oljaBlanda havregryn, vatten och kryddor och låt svälla i 10 min. 3/4 dl solrosfrön