Julmust rågmjöl recept

Godaste vörtbrödet

Godaste vörtbrödet

3 dl julmust. Reducera öl och julmust i en kastrull till 5 dl. 500 g rågmjöl. 3 dl julmust. Inte för att skryta, men detta kan nog vara det godaste vörtbrödet jag både bakat och smakat
Vörtbröd

Vörtbröd

Lös jästen i julmust o apelsinjuice. Tillsätt alla ingridienser utom rågmjölen. 6 dl rumsvarm julmust. Ca 4 dl rågmjöl. 6 dl rumsvarm julmust. Ca 4 dl rågmjöl
Skållat vörtbröd

Skållat vörtbröd

Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. 500 g vatten250 g fint rågmjöl1250 g vetemjöl10 g mald nejlika (5 tsk)10 g mald ingefära (5 tsk)10 g mald pomerans (5 tsk), nästa gång ska jag ta mindre200 g vatten75 g honung200 g flytande vört75 g mörk sirap100 g jäst25 g havssalt(100 g blötlagda och väl avrunna russin)ägg och smör till penslingGör så här. Får du inte tag i flytaden vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda istället
Bästa vörtbrödet

Bästa vörtbrödet

Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)På morgonen150 g rumstempererad julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar. Tidig eftermiddag och kväll100 g rumstempererad julmust25 g jäst250 g kallt vatten25 g honung (jag tog mörk sirap)100 g mörkt muskovadosocker100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)fördegen från morgonen650 g vetemjöl100 g rågmjöl20 g salt2 tsk malen pomerans2 tsk malen ingefära1 tsk malen kryddnejlika150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)smält smörBlanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. 100 g rågmjöl
Vörtbröd

Vörtbröd

Den stora tjuvningen var dock söndagens vörtbrödsbak och den första julskinkans griljering, som sedan resulterade i skinksmörgås med julmust till kvällsmat
Skållat vörtbröd

Skållat vörtbröd

Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. 250 gram fint rågmjöl. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. 250 gram fint rågmjöl
Vörtbröd

Vörtbröd

Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. 250 gram fint rågmjöl. 250 gram fint rågmjöl
Vörtbröd

Vörtbröd

50 g jäst50 g smör2 dl julmust1 flaska porter (33 cl)1 burk kesella1 dl mörk sirap2 tsk salt4 tsk malen ingefära1 påse malda pomeransskal (18 g)1 tsk malen kryddnejlika50 g russin19 dl-2 liter rågmjöl+ 2-3 msk mörk sirap utrört i lite vatten att pensla bröden medSmula jästen i en bunke, och smält smöret i en kastrull. Häll ner porter och julmust i smöret och värm till 37C fingervärme. 2 dl julmust. 2 liter rågmjöl
Mustig snabbvört

Mustig snabbvört

Blanda alla torra varor och rör därefter ner julmust, filmjölk och sirap. 2 dl grovt rågmjöl. 2½ dl julmust
Martins Vörtbröd

Martins Vörtbröd

Blanda jästen ordentligt med julmusten. Häll ut degen på rikligt med rågmjölat bakbord. 150 g julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda ihop och täck över bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 4-6 timmar. 100 g julmust250 g kallt vatten25 g jäst25 g honung100 g muskovadosocker650 g vetemjöl100 g rågmjölfördegen1 stor påse vörtmix20 g salt1 dl russinGör såhär. Här hittar ni originalreceptet hos Pain de Martin 150 g julmust. 100 g julmust. 100 g rågmjöl
Glutenfritt vörtbröd på hasselnötsmjöl

Glutenfritt vörtbröd på hasselnötsmjöl

Recepten innehåller ofta också porter eller julmust för att ge en mörk färg och mustig smak. De vörtkryddor man köper färdigt på påse i mataffärerna innehåller både rågmjöl och gluten från malt
Busfröbröd utan jäsning

Busfröbröd utan jäsning

2 ½ dl grovt rågmjöl. 1 ½ dl julmust eller öl. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt därefter yoghurten, mjölken, musten (eller ölet) och sirapen (eller lingonsylten)
Vörtbullar

Vörtbullar

Smula jästen och lös den i julmusten. 7 dl ljummen julmust. 4 dl fint rågmjöl. Använd med fördel en maskin
Vörtbröd

Vörtbröd

Blanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt förutom saltet och kryddorna. 150 g julmust. 100 g julmust. 100 g rågmjöl. 150 g julmust. 100 g julmust. 100 g rågmjöl
Vörtbröd

Vörtbröd

Ett mustigt vörtbröd med porter, julmust och olika kryddor. Annars får man göra som jag, börja med att baka in rågmjölet i assistenten och sedan knåda in resten av mjölet för hand på bakbordet
2 sortes vörtbröd

2 sortes vörtbröd

Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. 250 gram fint rågmjöl. 250 gram fint rågmjöl