Brödet får sin speciella smak av bland annat kryddnejlika, kanel, ingefära och pomerans. Många använder svagdricka som degvätska, men här använde jag mig av både porter och julmust som blev riktigt bra och brödet fick en god smak
I vörtbröd har man egentligen porter eller julmust. Är man glutenintolerant upplever de flesta att de klarar av i alla falla julmust – men många veteallergiker reagerar, så alternativ behövdes
Möjligen kommer jag att minska mängden pomerans något till nästa bakning. 500 g vatten250 g fint rågmjöl1250 g vetemjöl10 g mald nejlika (5 tsk)10 g mald ingefära (5 tsk)10 g mald pomerans (5 tsk), nästa gång ska jag ta mindre200 g vatten75 g honung200 g flytande vört75 g mörk sirap100 g jäst25 g havssalt(100 g blötlagda och väl avrunna russin)ägg och smör till penslingGör så här. Får du inte tag i flytaden vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda istället
Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)På morgonen150 g rumstempererad julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar. Tidig eftermiddag och kväll100 g rumstempererad julmust25 g jäst250 g kallt vatten25 g honung (jag tog mörk sirap)100 g mörkt muskovadosocker100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)fördegen från morgonen650 g vetemjöl100 g rågmjöl20 g salt2 tsk malen pomerans2 tsk malen ingefära1 tsk malen kryddnejlika150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)smält smörBlanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. 2 tsk malen pomerans
Den stora tjuvningen var dock söndagens vörtbrödsbak och den första julskinkans griljering, som sedan resulterade i skinksmörgås med julmust till kvällsmat
I årets julbröd använde jag Chrisbel´s fina glutenfria mjölmix - en av få mjölmixer som finner nåd inför mina ögon - och som degvätska använde jag julmust från Apotekarnes som ska vara okej för glutenintoleranta
10 g mald pomerans. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. 10 g mald pomerans
Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. 10 g mald pomerans. 10 g mald pomerans
1,5 msk pomerans (köp hela om du har en kryddkvarn, annars ta malen, det går typ inte att mortla. På tal om flerdagarsprojekt, kan jag ge en update om min julmust, som tog lite längre tid än jag väntat mig (det är ganska kallt i vårt kök), men igår kändes det som det kan vara redo att buteljera idag 1 dl. 1,5 msk pomerans (köp hela om du har en kryddkvarn, annars ta malen, det går typ inte att mortla