Så hur gick det det med mitt projekt att tillverka min egna julmust. Det är inte så att jag kommer sluta köpa julmust i affären, jag är inte där än, tror jag får mixtra en del med receptet innan jag blir helt nöjd
Den färdigjästa julmusten kan innehålla alkohol som bildats under jäsningen. JulmustBlanda frukt, kryddor, kaffebönor och citronsyra i en kastrull med 1 liter vatten
Brödet får sin speciella smak av bland annat kryddnejlika, kanel, ingefära och pomerans. Många använder svagdricka som degvätska, men här använde jag mig av både porter och julmust som blev riktigt bra och brödet fick en god smak
Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)På morgonen150 g rumstempererad julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar. Tidig eftermiddag och kväll100 g rumstempererad julmust25 g jäst250 g kallt vatten25 g honung (jag tog mörk sirap)100 g mörkt muskovadosocker100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)fördegen från morgonen650 g vetemjöl100 g rågmjöl20 g salt2 tsk malen pomerans2 tsk malen ingefära1 tsk malen kryddnejlika150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)smält smörBlanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. 1 tsk malen kryddnejlika
Den stora tjuvningen var dock söndagens vörtbrödsbak och den första julskinkans griljering, som sedan resulterade i skinksmörgås med julmust till kvällsmat
Tillsätt kall julmust och öl,rör om tills jästen har löst upp sig. 50 g jäst för söta degar33 cl julmust33 cl mörk öl eller porter250 g kvarg1 dl brödsirap4 tsk salt1 msk mald ingefära 2 msk mald pomeranskal1/2 tsk mald kryddnejlikor 2 dl russin20-22 dl rågsikt Det blir ca 32 st Smula ner jästen i en bunke. 33 cl julmust