Där blandar man vatten, råsocker och finriven ingefära som likt en surdeg får stå i rumstemperatur och börja fermentera medan man matar den med med socker och ingefära
ÖvrigtVill du göra egen must eller annan läsk vid fler tillfällen håller du igång sodastarten genom att fortsätta att mata den dagligen med råsocker och ingefära
Hacka ingefära och chili. 2 dl julmust. 50 g färsk ingefära. Revbensspjäll med glaze 1,2 kg tjocka revbensspjäll 2 dl julmust 0,5 dl soja 50 g färsk ingefära 4 st nejlikor 1 dl ljus sirap 2 st stjärnanis 0,5 st urkärnad chili
mald ingefära. Helst skulle jag velat baka med riktig vört, men det har jag inte fått tag på, så smaken fick komma från julmust, porter och smakrika kryddor
julmust. färsk ingefära. Häll på 2 delar julmust, 1 del Ginger ale. Toppa med 1 msk limejuice och dekorera med en tunn skiva färsk ingefära, limeklyfta och granatäppelkärnor
Brödet får sin speciella smak av bland annat kryddnejlika, kanel, ingefära och pomerans. Många använder svagdricka som degvätska, men här använde jag mig av både porter och julmust som blev riktigt bra och brödet fick en god smak
I vörtbröd har man egentligen porter eller julmust. Är man glutenintolerant upplever de flesta att de klarar av i alla falla julmust – men många veteallergiker reagerar, så alternativ behövdes
Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärningar, ingefära, rosmarin och soja i en kastrull. Övriga familjemedlemmar gillar inte ingefära så den hoppade jag över
3 dl julmust. Reducera öl och julmust i en kastrull till 5 dl. 1/2 msk mald ingefära. 3 dl julmust. Inte för att skryta, men detta kan nog vara det godaste vörtbrödet jag både bakat och smakat
Söndag - Julmustgryta. Tisdag - Laxgryta med ingefära och kokos. Det är det inte heller, och kanske låter det ännu mindre fy skam om jag säger att hvudingrediensen i såsen är julmust
500 g vatten250 g fint rågmjöl1250 g vetemjöl10 g mald nejlika (5 tsk)10 g mald ingefära (5 tsk)10 g mald pomerans (5 tsk), nästa gång ska jag ta mindre200 g vatten75 g honung200 g flytande vört75 g mörk sirap100 g jäst25 g havssalt(100 g blötlagda och väl avrunna russin)ägg och smör till penslingGör så här. Får du inte tag i flytaden vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda istället
Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)På morgonen150 g rumstempererad julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar. Tidig eftermiddag och kväll100 g rumstempererad julmust25 g jäst250 g kallt vatten25 g honung (jag tog mörk sirap)100 g mörkt muskovadosocker100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)fördegen från morgonen650 g vetemjöl100 g rågmjöl20 g salt2 tsk malen pomerans2 tsk malen ingefära1 tsk malen kryddnejlika150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)smält smörBlanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. 2 tsk malen ingefära