Här i alla fall har vi gjort en riktig god och krämig jordärtskockssoppa. Jordärtskockssoppa 10 pers (som förrätt) eller 6 pers (som huvudrätt) 750 g jordärtskockor 2 potatisar, små 1 äpple 1 lök, gul 1 vitlöksklyfta 2 msk olivolja 1 tsk timjan 1 lagerblad 1 l vatten 2 hönsbuljongtärningar 3 dl vispgrädde 2 msk äppelcidervinäger 3 dl vispgrädde 2 msk konjak 1 tsk salt 1 krm svartpeppar Finhackad persilja till garnering Skala och skär jordärtskockorna och potatis i bitar och lägg i en skål med kallt vatten med lite citron pressad i, så missfärgas de inte
saften av ½ citron. Lägg dem i vatten med en citronskiva så mörknar de inte. saften av ½ citron. Häll på buljong, citronsaft och vin och låt koka i cirka 20 minuter tills skockorna är mjuka
Lägg dem i en skål med kallt vatten och pressad citronsaft, så att de inte mörknar. 5 st citron. Skala och skär jordärtskockorna och palsternackorna i bitar
Mixa med stavmixer (mixa i kokvattnet, häll bort om du har mycket vatten kvar) och tillsätt kokosmjölk till önskad konsistens, smaka av med dalt, peppar och citron
Jordärtskockssoppa med dragon, räkor & fänkålssalladjordärtskockorcharlottenlökvinägerinlagd dragongrönsaksbuljongvattengräddesalt & pepparskalade räkorfänkålcitronSkär fänkålen tunt på mandolin och lägg i en skål
Smaka av med citron (och eventuellt salt). Betyg bröd nr 5Peter 9,5Linnéa 10Jordärtskockssoppa med päronIngredienserjordärtskockapäronlökbuljongpressad citronolivoljaFräs lök mjuk i en kastrull med olivolja och en liten skvätt vatten, den ska inte få färg