Japansk söt recept

Grundrecept söt "japansk vetedeg"

Grundrecept söt "japansk vetedeg"

Japanska Bakverk. Det här är grundreceptet till en söt vetedeg. Mycket av de "japanska" bakverken idag, är såklart kraftig inspirerade av västvärlden
Tsubuan - Japansk söt  bönpasta

Tsubuan - Japansk söt bönpasta

Tvätta bönorna och blötlägg dem i 24 timmar. Ta bort vattnet, ha i bönorna i en 3 l gryta och ha i tillräckligt med vatten för att täcka dem väl
Okonomiyaki: Japansk pannkaka

Okonomiyaki: Japansk pannkaka

På toppen av pannkakan serveras det majonnäs och en okonomiyakisås som är som en worcestershiresås fast tjockare och sötare
Enkel söt fläskwok med grönsaker o nudlar

Enkel söt fläskwok med grönsaker o nudlar

Sedan köpte jag soja, inte lätt att välja bland alla sorter, det blev nog en japansk soja för den kändes ljusare o mildare än den kinesiska som jag är van med hemma
Enkel japansk sushibowl med tofu, grönkål och sesamfrön

Enkel japansk sushibowl med tofu, grönkål och sesamfrön

Den här maträtten är resultatet av precis en sådan session, inspirerad av en cook along som jag var på förra veckan tillsammans med Ta Fram Det Bästa där Jennie Walldén lärde oss att laga japansk nyårsmat
Japansk Zenzai med vaniljglass

Japansk Zenzai med vaniljglass

½ sats Tsubuan - Japansksöt bönpasta. Värm bönpastan i en gryta och tillsätt vattnet tills du får den konsistens du önskar på soppan
Japansk köttgryta - Nikujaga (肉じゃが)

Japansk köttgryta - Nikujaga (肉じゃが)

Servera en kall höstdag, sött, gott och får en att sakna sin mamma. Nikujaga är en Japansk köttgryta man väääldigt sällan ser på en Japansk restaurangmeny, tror faktiskt aldrig jag sett det vid närmare eftertanke
Japansk lunch på Roka, Aldwych

Japansk lunch på Roka, Aldwych

Den grillade auberginen var klistrig, söt och alldeles makalöst god. När Caroline och jag var på Taste of London fick vi en voucher med 25% rabatt på Roka Aldwych, som vi utnyttjade snart därefter
Sushi "vegetarisk" göra själv

Sushi "vegetarisk" göra själv

  Gurkstavar, Avokado (skäres i stavar) Morot (skäres i fördel i stavar och kokas lite mjuka i en skvätt vatten, japansk soja, risvinäger och lite socker), Salladslök (de gröna blasten bildar ett vackert hål i sushibiten när man skär upp den i bitar), Tofu (behöver marineras med något eftersom den är så mild kanske sambalolek, soja eller sesamolja), Philadelfiaost i stavar (Fantastiskt gott),Rostade sesamfrön som man kan ha utanpå rullen, i rullen eller doppa ena sidan av en skiva i (torrostas i stekpanna under ständig närvaro annars smakar inte fröna någonting)
Sesamstekt lax med nudlar och broccoli

Sesamstekt lax med nudlar och broccoli

ca 3 msk soja, jag tar Kikkoman japansk soja som jag tycker är mycket godare och lättare. ca 2 msk thai chilisås (stark och söt)
Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar

Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar

När knölen var klar skar jag upp den i tunna skivor och bestämde mig för att låta den marinera en stund till i en spontant ihopvispad dressing på japansk soja, tunt strimlad chili och vitlök, en liten dutt vardera av sesamolja och fisksås, en hög citronskal och lite saft samt en skvätt lag från min syltade ingefära
Gräddsås

Gräddsås

Tillsätt lite vit vinäger om såsen känns för söt. 2 msk soja, japansk. Gör så här. Fräs smör och mjöl i kastrull, tillsätt mjölk, fond och grädde
Biffwok med bambuskott & broccoli i ostronsås

Biffwok med bambuskott & broccoli i ostronsås

Väldigt smakrikt, sött och salt på en och samma gång. 3 msk japansk soja (går nog bra med kinesisk också men ta lite mindre i så fall). 3 msk japansk soja (går nog bra med kinesisk också men ta lite mindre i så fall)
Vårrullar med dippsås, Zeina Mourtadas recept

Vårrullar med dippsås, Zeina Mourtadas recept

1Kryddning1 msk fisksås 2 msk söt soja (eller 1 msk socker) 2 msk ostronsås (gärna vegetabilisk) 1 msk curry. 1Dippsås1 röd chilifrukt, finhackad 1 rödlök, liten bit, finhackad 1 klyfta vitlök, pressad 2 limefrukter ca 0,5 dl japansk soja 2 msk fisksås 2 msk sesamolja 2-3 msk palmsocker (rörsocker eller honung funkar också) 1 liten knippe koriander, finhackad