Koka upp grädden med nejlikor och kryddpeppar. Nu är ju jag ett stort fan av riktig Janssonsfrestelse med mycket ansjovis så jag vet inte om jag tycker att vegetarisk Jansson kan jämföras med den men en god grönsaksgratäng smaksatt med karaktäristiska ansjoviskryddor är det hur som helst
JanssonsFrestelse. Vi gör våra egna på sojafärs och kryddar dem med kryddpeppar och dijonsenap. Personligen har jag aldrig riktigt förstått grejen med Janssonsfrestelse – så jag har istället lånat det här receptet ifrån en riktig specialist – Madeleine Landley, som även om hon sällan lagar veganskt i vanliga fall med den här veganska versionen har fått till ett grymt recept
Det vi i Norden felaktigt kallar för "Ansjovis" och använder till vår traditionella Jansson är en fiskkonserv gjord på skarpsill (Sprattus sprattus) som saltas, läggs in och kryddas på ett speciellt sätt, bland annat med kanel, svartpeppar, kryddpeppar, lagerblad, kryddnejlika, spansk humle (oregano), kardemumma och sandelträ
Det som återstår att laga av det som vi ska bidra med till vårt knytkalas, som vi på julafton har här Under vårt tak, är rödkål och lökpaj med ansjovis och chili som i år blir Paleovarianten för den klassiska Jansson frestelsen
Janssonsfrestelse är min absoluta favorit på julbordet. En mosig Janssons går inte hem hos mig. Blanda ströbröd, ägg, grädde, senap, kalvfond och kryddpeppar och låt det stå och svälla ett tag
vegetarisk Janssonsfrestelse. Mattssons frestelse. Sältan från ansjovisen ersätts med kapris och oliver, och kryddpeppar ger en förnimmelse av ansjovisspad