JamieOlivers veganska julsida. Lägg gärna till kryddpeppar i smeten till julen. Förbered er på det kanske matigaste inlägget (i dubbel bemärkelse) i bloggens historia
Det här receptet kommer ifrån JamieOlivers bok, Mat för hela året. Smaker som passar perfekt i dessa juletider med kanel, kryddnejlikor och kryddpeppar
Jag hörde en intervju med kocken JamieOliver för ett tag sedan där han sa att färgglad mat är bra mat medan det som är smutsbrunt (typ friterat) kan räknas till kategorin godsaker då det inte är vidare näringsrikt
Jag har flera av hennes kokböcker och det är mina favoriter jämte JamieOlivers. Häll i det sköljda riset tillsammans med gurkmeja och kryddpeppar och rör om
Krydda med paprikapulver, malen kryddpeppar, salt och peppar. Inspirerad av alla grönsaker JamieOliver har i sina recept så åkte jag iväg och köpte fröer för att så egna grönsaker och kryddor till våren/sommmaren
Många av recepten på nätet verkar vara inspirerade från JamieOliver. Kollade på nätet efter recept och ursprung, rätten kommer tydligen från Jamaica och innehåller för mig lite ovanliga kryddor som nejlika, kanel och kryddpeppar (julkryddor
)Revbensspjällför förkokning2 kg revben6 liter kokande vatten1 dl koncentrat Liquid Smoke ( Hickory rökextrakt)några lagerbladca 10 vitpepparkorn ( funkar kanon med kryddpeppar också)Obs inget saltkoka upp vattnetlägg i revben och övriga ingredienserlåt koka upp på nyttdra ner värmen så att det bara sjuderlåt sjuda sakta sakta i en timmepå med mössan och ställ hela kastrullen kallt att svalna i sitt spadnågra timmar eller till nästa dag (får inte frysa)ta upp dela i portionsbitar och marineraMarinad till revben1 dl koncentrerad apelsinjuice1 msk soja0. 5 dl Tiger Sauce1 msk rök koncentrat (samma som ovan)2 tsk salt ( himalaya salt för att det är utan tillsatser och godare)2 msk Dijon senap ( min favorit Maille Honey Dijon) zest från 1/2 apelsinsaften från 1 apelsinBlanda samman, lägg i revbenen, låt dra minst en halvtimmelägg upp i en ugnsfast form häll marinaden över (gör inget om det simmar lite) , ringla lite ytterligare honung överGriljera slutligen i 225 grader tills de får fin färg och är lite knäckiga på ytan ( ca 30 min)RödkålRödkål (mellan stort huvud) tunt skivat, använd gärna madolin1 gul lökolivolja1 rivet äpple (gärna Ingrid Marie)nymald Kryddpepparnymald svartpepparnågra hela nejlikorsvartvinbärsjuice2 msk BalsamvinägerhonungStek löken mjuk i olivoljanär den mjuknat tillsätt rödkålen, tillsätt ev mer olivolja och stek långsamt tills den blir glansigtillsätt då, äpple, vinäger, honung, juice och kryddorlägg på lock och sjud på låg värme tills lagom mjuk konsistensKrydda med salt efter smak, Klart. Serveras genast eller för all del frys inKall Senapssås2 dl cremefraiche2 msk majonäs ( kan uteslutas men blir beskare då)3 msk dijonsenap ( rekomenderar verkligen en sötare variant typ Maille Honey Dijon)salt & nymald pepparRostad potatis på Jamie's visAv JamieOliver har jag lärt mig grunden till detta sätt att rosta potatis, underbart frasig gottPotatis av fast typ i klyftorförkokas i ordentligt saltat vatten tills bara kärnan är hård
Receptet kommer från JamieOlivers Mat för hela året. Värm mjölken, lagerbladen och kryddpepparkornen i en kastrull så att det sjuder, men låt det inte koka
muskot och kryddpeppar). Sikta ner mjölet på ett rent bord och sikta därefter över florsockret. Arbeta in smörtärningarna i mjölet och florsockret med händerna - gnid tummarna mot de andra fingrarna så att du får en finsmulig massa