I en riktig bolognese ingår alltid morot, buljong och selleri - jag kör oftast med stjälkselleri då jag tycker det blir godast, men rotselleri funkar också jättebra
Finhacka selleri och låt fräsa med. Sophia Lorens gratinerade pasta. Koka pastan nästan färdig i rikligt med saltat vatten, häll av och blanda med hälften av köttfärssåsen
Blanda varm sås och nykokt pasta strax före serveringen. Tärna morötter och selleri mycket fint. Tillsätt morötter och selleri och låt dem också fräsa med
Servera med pasta och färskriven parmesanost. Ansa och hacka sellerin i lagom stora bitar. En italiensk köttfärssås innehåller alltid vin, så skippa inte det då det verkligen lyfter såsen
Till fiskgratängen åt vi risoni, ett litet kärt pastakorn som ser ut som en tvilling till riskornet men som går mycket snabbare att koka och har en helt annan konsistens
Det är lite som pytt-i-panna, fast italiensk soppa istället. 2 selleristjälkar, skurna i 1/2 cm tjocka bitar. 1,5 dl blandad liten pasta. Lägg i vitlök, rödlök, morötter, selleri, squash, purjolok, oregano och lagerbladet och koka försiktigt i 15 minuter. Lägg i grönkål och pasta och koka vidare i ca 10 minuter tills pastan är klar. 2 selleristjälkar
Vi har hundratals recept kvar i Artusis fetekokbok, så oroa er inte, vi kommer att fortsätta laga oss igenom denna guldklimp och varva med tips om hur vi lagar italiensk mat här hemma, både på grå vardagar och röda helgdagar
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Servera med såsen och gärna färsk pasta. Skär selleri och morot i små tärningar. 2 st selleristjälkar. 1. Putsa fläskfilén och skär den i 2-3 centimeter tjocka skivor