Italiensk gelato recept

Italiensk Gelato - grundrecept

Italiensk Gelato - grundrecept

Skåra vaniljstången. Skölj citronen och skär ut enbit av skalet, motsvarande en femkronas storlek. Undvik det vita
Chokladglass (Gelato)

Chokladglass (Gelato)

Det är en gelato, italiensk glass. Om man jämför gelato och gräddglass så kan man lite kortfattat säga att gelato har lägre fetthalt och lite mjukare och krämigare i konsistensen
Italiensk chokladglass

Italiensk chokladglass

Blanda socker, kakao och maizena i en kastrull. Häll över hälften av mjölken och värm under omrörning tills allt är löst
Gelato di crema (vaniljglass)

Gelato di crema (vaniljglass)

I slutet av Artusis bok finns ett 20-tal glassrecept, vissa riktigt fina, som gelato di limone, gelato di fragole och gelato di tutti i frutti
Gelato di pistacchio (Pistageglass)

Gelato di pistacchio (Pistageglass)

Ibland är hemgjord glass det enda som hjälper. Så var det för Otto idag. Prickig, febrig och inte sugen på någonting – mer än glass
Gelato di fragole (jordgubbssorbet)

Gelato di fragole (jordgubbssorbet)

Artusi var, som de flesta italienare, besatt av matsmältning. Han rekommenderar därför särskilt glass till efterrätt eftersom det kalla ”kallar tillbaka värmen till magen”
Glass - Cassata en italiensk klassiker

Glass - Cassata en italiensk klassiker

Italienare kan verkligen göra glass och är ju världsberömda med alla sin gelato som finns att välja på i alla dess smaker
Piff på balkongen och italiensk glass

Piff på balkongen och italiensk glass

Jag älskar glass, och igår gjorde jag en supergod italiensk krämig gelato. Foto. Mia Hagenmalm. I några år har jag haft ett bord och två stolar på min balkong
Meat Free Monday: Zucchini Pasta with Italian Tomato Sauce

Meat Free Monday: Zucchini Pasta with Italian Tomato Sauce

Jag äter dock inte pasta (inte gjort det på flera år för jag tycker inte det är särskilt gott) så det gäller att tänka i nya banor för att få till de italienska recepten ändå, och därför använder jag mig av bönpasta eller zucchinipasta
Jordgubbsglass

Jordgubbsglass

Kör jordgubbarna till puré i en mixer (eller passera genom en sil). Sila den sedan så att kärnorna kommer bort
Citrusglass med nypon

Citrusglass med nypon

Som vanligt är det italiensk glass, gelato, för det tycker jag är godast. Här kommer receptet på glassen ifrån citrusdesserten jag skrev om igår
Om kemi, smaklökar och giftermål

Om kemi, smaklökar och giftermål

Speciellt om du vill ge dig på att tillverka italienskgelato. En bra grundredovisning av enkel glasskemi hittar du i Maries blogg – Gettergod Gelato

Saker att göra i Barcelona

Italiensk hipster som gör handgjorda skor och väskor. Fler populära glassbarer är Vioko (Passeig de Joan de Borbó, närmsta metro Barcelona) som har över 50 smaker och Delacrem (Carrer d'Enric Granados 15, närmsta metro Universitat) som gör italienskgelato utan tillsatser och jox

Elins italienguide

Det vi i Sverige kallar för glass och som vanligen serveras i kulformat i en bägare framstår som ett budgetalternativ i en polsk skolmatsal jämfört med den italienskagelaton” som är så gräddig att jag misstänker att grädden kommer från kor av bomull, så full av smaker att tungan slår frivolter och så god att det är stört omöjligt att bara äta en
Se klart såklart

Se klart såklart

Nej jag har inte bara ägnat mig åt fönsterputsning utan varit på utflykter, plockat blåbär, ätit orimliga mängder italiensk glass hos Gelato da Luca, nakenbadat på Saltis och druckit bubbel

Taverna Gusto - Nyhet

Torsdagkväll förra veckan var jag inbjuden till smygpremiären av Luleås nya italienska restaurang Taverna Gusto, med pizza, pasta, bruschetta, gelato och annat gott