Det är en gelato, italiensk glass. Om man jämför gelato och gräddglass så kan man lite kortfattat säga att gelato har lägre fetthalt och lite mjukare och krämigare i konsistensen
Artusi var, som de flesta italienare, besatt av matsmältning. Han rekommenderar därför särskilt glass till efterrätt eftersom det kalla ”kallar tillbaka värmen till magen”
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Jag älskar glass, och igår gjorde jag en supergod italiensk krämig gelato. Foto. Mia Hagenmalm. I några år har jag haft ett bord och två stolar på min balkong
Jag äter dock inte pasta (inte gjort det på flera år för jag tycker inte det är särskilt gott) så det gäller att tänka i nya banor för att få till de italienska recepten ändå, och därför använder jag mig av bönpasta eller zucchinipasta
Italiensk hipster som gör handgjorda skor och väskor. Fler populära glassbarer är Vioko (Passeig de Joan de Borbó, närmsta metro Barcelona) som har över 50 smaker och Delacrem (Carrer d'Enric Granados 15, närmsta metro Universitat) som gör italienskgelato utan tillsatser och jox
Det vi i Sverige kallar för glass och som vanligen serveras i kulformat i en bägare framstår som ett budgetalternativ i en polsk skolmatsal jämfört med den italienska ”gelaton” som är så gräddig att jag misstänker att grädden kommer från kor av bomull, så full av smaker att tungan slår frivolter och så god att det är stört omöjligt att bara äta en
Nej jag har inte bara ägnat mig åt fönsterputsning utan varit på utflykter, plockat blåbär, ätit orimliga mängder italiensk glass hos Gelato da Luca, nakenbadat på Saltis och druckit bubbel
Torsdagkväll förra veckan var jag inbjuden till smygpremiären av Luleås nya italienska restaurang Taverna Gusto, med pizza, pasta, bruschetta, gelato och annat gott