* Kärnfrukter (äpplen, päron) för förvaring skulle vara fullt mogen. mandelmusslor och bakelser. "5 räkor, den ena mindre än den andra med en tryffel under och en öfver dem eller 2 stora refflade champignoner, inlagda med tryffel, därpå en dubbel hvit tuppkam, alltsammans hvilande på en boll av grönsaker. Vattenpanna, garneringsform, fiskkittel med sil, bakelseformar, halster knifsköljare, oval bleckform, rifjärn, blecktratt, 2 runda bleckformar, bakelsesprits, geléform, puddingform, mandelkvarn, en sats litermått, bleckflaskor, sopskyffel, skumsked, fiskspade, teburk, kaffeburk med mått, vattenskopa, durkslag, buljongsil, ljusstake, lykta med galler, fotogenkanna, mjölkbunkar, brödkorg, zinkbalja, puré- och saltpress, köttkvarn. 10) Glace serveras med små bakelser eller sockerbröd, därefter 11) kompott och sist 12) frukter, såsom äpplen, apelsiner, russin och mandel o
Vi minns barndomen när vår pappa kokade päron i vin tillsammans med skållade mandlar till de vuxna, och när vi på julbasarerna på förskolan suktade efter inlagdasaffranspäron i glasburkar på hyllorna
Medelstor doft av inlagdapäron, vita persikor, citron, vita blommor och någon brödighet. Ganska lätt, mycket frisk, mogen frukt och tydlig päronkaraktär
Pova hallon, björnbär, blåbär, rabarber, äpple, päron, plommon, persika, nektarin, fikon till exempel (jordgubbar blir dock inte så lyckade, de tappar saften i värmen och blir vita, slabbiga och smaklösa)
Lägg de delade päron bitarna i pajformen och bre över hasselnötemassan och grädda ca 20min mitt i ugnen. 50g hackad mandel. 1 burk inlagdapäron (stor) delad i mindre bitar
Vi gör våra toscapäron på redan tillagade päron, alltså inlagda (från burk) eller inkokta. Nu har det blivit dags för en klassiker, nämligen toscapäron