Det vill säga inlagd färskgurka utan press. Riktigt saftiga pannbiffar med sockerstekt lök, det hittar jag i Mannerströms underbara kokbok ”Husmanskonst”
I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten
Jag körde löken och rödbetorna i mixern och blandade sedan alla ingredienser. Lever smakar mycket starkt, därför valde jag att blanda i både nötfärs och rödbeta
Som pålägg tillsammans med förslagsvis färsk inlagd gurka på sommaren. Stek lök, färs och klippt bacon i smör, salta och peppra, lägg jämte stekt lever och övriga ingredienser (utom grädden) i matberedare, mixa slätt
Lägg inlagd jalapeno i mitten. En coleslaw och skivad gul lök bara måste man servera den här limpan med, om det nu ska vara inspirerat av en cheeseburgare
Skala och hacka löken. Mjukstek löken i smör. Skala och skär rotfrukter, potatis och lök grovt. 500 g nötfärs. 11 gul lök. 12 rödlökar. 1inlagd gurka. 1Servera med inlagd gurka och lingonsylt eller gelé
Förslag är hamburgerbröd eller coleslaw (se nästa inlägg), grönsaker, inlagd gurka, senap, ketchup, en egen hamburgerdressing (se även det i nästa inlägg) och givetvis lök