Smördegspajer med karamelliserad lök och parmesan till förrätt, lasagne med spenat, tomat och chévre till varmrätt och avslutningsvis apelsinfiléer (de små fiskarna som morfar kallar dem) i sockerlag med saffran, kanel och nejlika med en klick glass och rostade pistaschnötter
Skala och hacka löken. I denna färgstarka marockanska linssoppa fick jag återigen användning av de saltinlagda citronerna som jag gjorde för ett tag sedan
Skala och finhacka lök och vitlök. Till lasagnen serverade jag inlagda grönsaker, som jag lagt in ett par dagar tidigare efter ett recept-tips av min iranska arbetskollega
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv ingefäran, hacka citronen i mindre bitar och blanda ner tillsammans med saffran, kanel, paprikapulver och tomatpuré i grytan
Skala och hacka lök och vitlök. 12 st gula lökar. 12 st vitlöksklyftor. 11 krm kanel. 11 msk inlagd jalapeñoSkär köttet i bitar, 3x3 centimeter. 1Fräs fläsk, lök, vitlök och paprika i smör i en gryta utan att det tar färg
I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten
Servera med mera salsa verde, guacamole, picklad rödlök och kanske lite gräddfil. Doften är ganska stor med toner av karamell, citrus, kanel och colanöt
Vill man kan man med fördel slänga upp en hel del traditionella tillbehör till hjortsteken som syltlök, inlagd gurka, katrinplommon, brysselkål… låt minnen och fantasin leda dig