Skala och finhacka löken. Eftersom ingen av oss tycker om ansjovis så har vi faktiskt inte haft som tradition att servera Janssons frestelse på julbordet tidigare
Inlagd gurka och gelé som svartvinbärsgelé är gott till också. Skala och klyfta löken. Hacka under tiden ansjovisen och tillsätt den tillsammans med vinägern
En klassisk Janssons frestelse är gjord på råriven potatis, skivad lök, inlagdansjovis och grädde som sedan toppas med lite ströbröd innan den gratiners av i ugnen
Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad. 13 små gula lökar, hackade. 11 burk 450 gr Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben. Eller 1-2 burkar Grebbestads Ansjovisfiléer. 1Ansjovisspad. 1Fräs löken mjuk och genomskinlig i smöret i en stor kastrull. 1Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. 1Prova servera Janssons frestelse med knäckebröd, inlagda rödbetor och dijonsenap
Skala och finhacka löken. Hacka ansjovisen. Stek löken mjuk i smör. Rör i ansjovis, rödbetor och kapris. 1 gul lök. 1 burk ansjovisfilé à 50 g. 2 dl hackad inlagda rödbetor. Antal portioner 1 port 2 port 4 port 6 port 8 port Välj 600 g rödspättafiléer 1 dl vetemjöl 1 tsk salt Arla® Svenskt Smör 1 gul lök 1 burk ansjovisfilé à 50 g 2 dl hackad inlagda rödbetor 2 msk kapris 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
Söta drycker (som även den torra cidern är) tycker jag behöver lite matiga tilltugg och inte bara socker, så jag bjöd på mini-Janssons i cupcakeformar (det funkar riktigt bra), julköttbullar och inlagd rödbeta på tandpetare, baconlindade dadlar och gubbröra på knäckebröd
Skar upp en rejält tjock skiva och lade på mackan och toppade med inlagdrödlök (se nedan). Koka upp alla ingredienser förutom löken och låt svalna och kyl ned
Toppa med tonfisk fördelad i bitar, ansjovis, ägg och oliver. 1 liten burk ansjovis. 1/2 röd lök. ca 10 st inlagda marinerade kronärtskockor. 1 liten burk ansjovis. 2 tomater 1/2 röd lök. ca 10 st inlagda marinerade kronärtskockor