Här kommer ett enkelt recept på hollandaisesås som passar till fisk och grönsaksrätter. VITVINSÅS. Tippa i fond/buljong, citronsaft och vin och låt allt småkoka och reduceras till hälften
Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. 11-3 msk vatten eller torrt vittvinSmält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med 1-3 matsked vatten eller torrt vittvin
150 g smör 3 st äggulor 2 msk vispgrädde eller 2 msk vatten eller 2 msk vittvin 1 krm malen vitpeppar ca 1 msk pressad citron ca 0,25-0,5 tsk salt. 13 st äggulor 2 msk vispgrädde eller 2 msk vatten eller 2 msk vittvin
Vispa samman ägg och vin i bunken tills det börjar tjockna, vispa vidare i smöret, litet i taget, det skall bildas en majonnäsliknande sås, tag av från värmen innan du vispat i allt smör
½dl vittvin. Koka upp vatten, vin, lök, kryddpeppar, lagerblad och salt. ½dl vittvin. Hollandaisesåsen150 g smör2äggulor1tsk pressad citronsaft2-3msk vattenSaltMalen vitpeppar
Efter förrätten så hugger vi in på varmrätten, rimmad torskrygg som ugnsbakats med lite brynt smör och serveras med en god och galet lättlagad gräslökshollandaisesås och picklade rädisor
Primörgrönsaker med kryddig hollandaisesås, sparrisrisotto med kalv och gremolata, rabarbersoppa med vit chokladmousse och söta smulor, från boken "Taste by Louise", foto
Hollandaisesås. Blanda äggulor och vatten eller vin i en såskastrull. Ta ut plankorna och en bit stekt lax på vardera planka samt skeda över Hollandaisesås samt toppa med räkor och korslagda sparris
Koka upp vinet med buljongtärningen och reducera tills ca hälften återstår. Tillsätt grädde, crème fraîche, vin, läsk, dill, fiskkrydda, salt & peppar och koka upp