En saffransostkaka baserad på keso och toppad med yoghurt och varma hjortron. Saffran och hjortron. Man mixar samman keso, ägg, mjölk, mandelmjöl och saffran
Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson. Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg
Vi lyxade med matchande solgul hjortronsylt från Syltkrukan (i brist på annan sol). Det är något mittemellan gotländsk saffranspannkaka och småländsk ostkaka, och tillkom efter en kylskåpsrensning där det både fanns lite överbliven risgrynsgröt och en burk Keso som behövde tas omhand
Vi hittade mängder av både Hjortron och Blåbär. Plättar med keso är ett riktigt bra LCHF-alternativ. Kesoplättar med Grädd-Yoghurt och Bär 1 Ekologiskt Ägg 2 msk Keso 2 msk Grädde 1 msk Psylliumfrön 1 msk Fibrex 1 msk Sesamfrön 1 msk krossat Linfrö Havssalt Valio’s Smör till stekning Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Skogens Guld i Gult, Rött och Blått 2 msk Keso
Det som gör att vi tycker den är lite nyttigare än vanligt kak- och bullfika är att den innehåller relativt lite socker och smör (som är ganska näringsfattiga kaloribomber) jämfört med vanliga kakor och att den dessutom innehåller flera ingredienser som bidrar med näringsämnen som är bra för kroppen, som mannagryn, kokos, keso, mjölk ägg och mandelmassa
Jag forsätter bjuda på lite nyttigare varianter av julklassiker nu fram till jul och jag kommer lägga upp nyttig Ris á la Malta, mandelmusslor med keso-vaniljkräm och hjortron, jul-köttbullar och en lite uppiffad variant av brysselkål