Fideos Secos, eller Sopa Seca, betyder något i stil med ”torr soppa” och är en härligt geggig historia med djup hetta som kan göras snabbt med få ingredienser eller tidsödande och mer kärleksfullt med massa ingredienser
Hetta sedan upp stekbordet, woken eller den stora grytan på spisen med rapsolja i botten. Det är en öppen grill med kåpa, likt en klassisk svensk murad grill fast aningen mer inkåpad och med en enhet i mitten som liknar "raketspisen" som ni kan söka upp på Instagram om ni inte vet hur den ser ut
Den passar utmärkt till lite hetare mat av mexikansk typ. Den smakar inte så mycket men å andra sidan passar den förträffligt just till lite hetare mat av just det skälet
En inte lika använd kryddpasta heter recado negro. Blev väldigt god, påminner om mexikansk chorizo. Resten av min recado negro använde jag till en klassisk gryta från Yucatan där man kokar kalkon eller kyckling i en sås med bland annat recado negro i
Veckan inleddes alltså med en ganska het bönchili som var lätt att göra. En mexikansk bönchili med potatis i som var en av tre rätter i gårdagens leverans av matkasse från Linas
Han hade ägnat nästan hela dagen åt att laga all mat och att koka en så fantastisk beef chili som smakade helt ljuvligt av rökig chili, med en lagom hetta och en så djup smak som gör att man vill stöna högt
Köttgrytan får gärna vara het. Mexikansk salsa. Kongolesisk gryta, se recept HÄR . Eller jag vet inte om den är särskilt mexikansk, men i alla fall så är det en mustig tomatsås