Het fransyska recept

Nötstek i gryta av fransyska

Nötstek i gryta av fransyska

Kokt, rykande het potatis, kokta grönsaker och gelé eller lingon. Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen

En god gryta och en god fransyska

Lägg ner köttet på grönsakerna och slå het buljong runt om. En liten fransyska av dovhjort fick följa med till fjällen, och denna tillagades igår, så här
Burgundisk gryta

Burgundisk gryta

Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret. 1 kg grytbitar (av nöt, tex högrev, nötstek eller fransyska)2 msk smör (extra till stekning)1 msk tomatpuré2 msk vetemjöl½ dl balsamvinäger2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)½ (à 75 cl) flaska rödvin2 paket bacon (skivad á 140 g)200 g champinjoner2 vitlöksklyftor1 burk syltlök (275 g)saltnymalen peppar. Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter)
Sjömansbiff

Sjömansbiff

Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör. 800-900 gram nötstek, av fransyska. 800-900 gram nötstek, av fransyska
Lergrytedags, eller vad tycker ni?

Lergrytedags, eller vad tycker ni?

Fråga oss inte varför den heter gryta från södern, för det har vi ingen aning om alls. Köttgryta från södern    4 port700 g fransyska i grytbitar2 msk mjölsalt och peppar2 msk smör100 g rökt fläsk2 vitlöksklyftor2 röda lökar3 morötter½ knippa persilja2 lagerblad1 tsk mejram3 dl vatten1 msk rödvinsvinägerLägg grytan i vatten, minst 15 minuter innan du använder den. 700 g fransyska i grytbitar
Jamie Olivers grekiska köttgryta

Jamie Olivers grekiska köttgryta

Grekerna serverar den här grytan med pilaffris eller en risformad sorts pasta som heter orzo, men den smakar ljuvligt även ihop med varmt bröd eller potatismos
Mustig gryta

Mustig gryta

Hetta upp lite smör i en gryta och tillsätt köttet. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret
Pulled beef

Pulled beef

Bryn köttets alla sidor i en het panna och lägg sedan ner köttbiten i grytan/slowcookern. Fransyska,. 1-1,2 kg nötkött, exempelvis fransyska. 1-1,2 kg nötkött, exempelvis fransyska
Grasak- Ärtsoppa från Balkan

Grasak- Ärtsoppa från Balkan

Hetta upp olja och stek löken glansig. Häll över hett vatten. 6 portioner 700 g grytbitar av nöt (tex högrev, fransyska, rostbiff, lövbiff, ryggbiff osv) 1 gul lök 3 st morötter 3-4 st potatisar 300 g frysta ärtor Ca 4-5 msk tomatpuré 2 tsk vegeta (kryddblanding som används mycket i Balkan, kan ersättas med 2 st grönsaksbuljongtärningar) 2 tsk paprikapulver Salt & peppar Olja till stekning Ca 6-8 dl vatten Bröd som passar bredvid soppan
Sjömansbiff – klassiskt recept

Sjömansbiff – klassiskt recept

Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör, cirka 1 minut på varje sida. 1 kg fransyska eller ytterlår av nötkött